ciagi liczbowe
Karolciaaaa: Aleksander przygotowuje sie do turnieju. Ma do rozwiazania 3000 zadan. Rozwiazal juz 200 z
nich. Dzisiaj rozwiazal 10 i teraz codziennie bedzie rozwiazywal o 5 zadan wiecej. Ile dni
zajmie mu rozwiazanie wszystkich pozostalych zadan?
12 lis 08:56
sushi_ gg6397228:
masz ciag arytmetyczny, podane a
1, r i sume (S) trzeba tylko "n" policzyc
wzor na sume znasz
12 lis 09:10
Karolciaaaa: No tak
12 lis 09:15
sushi_ gg6397228:
to ja zapisz i podaj ile wyniesie a1, r oraz suma
12 lis 09:19
Karolciaaaa: S=3000
a1=210
r=5
Sn= u{a1*an} u{2} *n
12 lis 09:30
sushi_ gg6397228: bład−−> rozwiazal juz 200, wiec suma pozostaje...
12 lis 09:31
sushi_ gg6397228:
Z Twojego zapisu wynika, ze jutro zrobi 205, co jest błędem, bo jutro zrobi tylko 15 zadan
12 lis 09:32
Karolciaaaa: czyli S=2800? Kurde.. Nie kapuje tego...
12 lis 09:35
sushi_ gg6397228:
dzisiaj zaczyna robic wiec a
1=10, r=5, S=2800 ( to co bylo wczoraj, nie jest ważne)
| | a1 +an | | a1 + a1 + (n−1)r | |
Sn= |
| * n===== |
| *n wiec u nas |
| | 2 | | 2 | |
| | 2* a1 + (n−1)r | |
Sn= |
| *n −−> podstawiamy Sn, a1, r |
| | 2 | |
i liczymy "rownanie kwadratowe dla n"; pamietajac ze "n>0"
12 lis 09:40