prawdopodobienstwo
ola: Spośród liczb 1,2,3...3050 wylosowano jedna liczbe. Oblicz pr−stwo ze jest to liczba podzielna
przez 10 lub przez 22.
12 lis 13:08
Godzio:
Policz ile jest liczb podzielnych przez 10 i 22, a następnie podziel ich ilość na 3050 i Ci
wyjdzie
Pokaże Ci na przykładzie 10 jak to zrobić, liczby podzielne przez 10 tworzą ciąg arytmetyczny o
różnicy 10
a
1 = 10, a
n = 3050, r = 10, n =?
a
n = a
1 + (n − 1) * r
3040 = 10n − 10
3050 = 10n
n = 305
Podobnie zrób dla 22
a
1 = 22
a
k = 3036
r = 22
k = ...
| k + n − p | |
| gdzie p to ilość wyrazów które dzielą się przez 22 i przez 10 |
| 3050 | |
a jak obliczyć to ? Pomyśl jak nie będziesz wiedziała to albo pomogę albo po prostu licz je
ręcznie
12 lis 13:15
ola: wyszło mi że tych liczb jest 27 więc 27/3050 ale to sa liczby podzielne przez 10 i przez 22 a
ma byc "lub"
12 lis 13:21
sushi_ gg6397228:
nie moze byc 27 liczb; liczb podzielnych przez 10 masz 305 wiec tych liczb powinno byc troche
mniej niz 150 sztuk
12 lis 13:25
ola: {110,220,330,440,550,660.770,880,990,1100,1210,1320,1430,1540,1650,1760,1870
,1980,2090,2200,2310,2420,2530,2640,2750,2860,2970}
12 lis 13:35
Godzio: Można to tak policzyć
5 * 22 = 110
10 * 22 = 220
...
135 * 22 = ...
a
1 = 5
a
p = 135
r = 5
a
p = a
1 + (p − 1) * r
135 = 5p
p = 27
| | 27 | |
I nie chodziło że |
| tylko tak jak napisałem n + k − p |
| | 3050 | |
12 lis 13:38
ola: czyli p to ilość wyrazów które dzielą się przez 22 i przez 10 i p=27 to wiem.
ale mam obliczyc te ktore dzielą sie przez 10 LUB 22.
czyli P(A lub B) = P(A) + P(B) − P(A i B) = 305/3050 + 138/3050 − 27/3050 = 416/3050
12 lis 13:51
Godzio: Tak, a wynik się zgadza ? można to jeszcze uprościć przez 2
12 lis 13:53
ola: Nie wiem czy wynik sie zgadza, ponieważ to zadanie jest z testu który pisze w poniedzialek

Nie ma to jak siedzieć w pierwszej ławce i "pożyczyć" jeden arkusz
12 lis 14:04