wzory
Jan: S=
12at
2
Może mi ktoś krok po kroku wyjaśnić jak sie przekształca wzory fizyczne
12 lis 19:55
Eta:
mnożymy obydwie strony przez 2
(*) 2S= at
2
chcąc wyznaczyć z (*) np. "a" dzielimy przez t
2
chcąc wyznaczyć z (*) np: t dzielimy równanie (*) przez a
i pierwiastkujemy:
12 lis 19:59
Kejti:
załóżmy, że chcę wyprowadzić 't'
pozbywam się ułamka:
2s=at
2
muszę się pozbyć 'a' z prawej strony:
2s=at
2/:a
teraz trzeba wyciągnąć z tego pierwiastek:
i mam:
jasne?
12 lis 20:02
Jan: mam jeszcze problem z takim:
Q=CmΔT i obliczyc ΔT
12 lis 20:09
Kejti: podziel przez Cm..
12 lis 20:17
Arni: Może mi ktoś pomóc wyznaczć t z równania:
s=Vot+at2/2
24 sty 05:44