Zbieżność ciąg
Ja: Udowodnij, że ciąg a
n jest zbieżny
{a
n} n∊N
Ma ktoś jakieś pomysły lub może coś podpowiedzieć?
12 lis 21:30
Jack:
udowodnij że ciągi są monotocznie (od pewnego momentu) i ograniczone.
12 lis 21:39
Jack:
(monotoniczne)
12 lis 21:41
Basia:
ad.1
wprost z definicji
ad.3
z tw.o trzech ciągach
ad.2
tak jak napisał Jack
13 lis 08:31
MW: Czesc Basiu ranny ptaszku
13 lis 08:32
Basia:
Cześć, raczej jestem nocnym markiem.
Dzisiaj jest wyjątek.
13 lis 08:34
Ja: czyli b będzie
| |an+1| | | | | 2n+1 | | n! | |
| = |
| = |
| * |
| |
| |an| | | | | (n+1)! | | 2n | |
| | 2n*2*n! | | 2*n! | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| czyli, ciąg jest zbieżny dla n>1 |
| | (n+1)!*2n | | (n+1)! | | n+1 | |
O to chodziło?
13 lis 15:05
Basia:
policzone dobrze, ale nie o to chodziło
2n+1<1 dla każdego n>1
zatem ciąg a
n jest malejący począwszy od a
2
| | 2n | | 2 | |
równocześnie jest ograniczony z dołu bo an= |
| >0 i z góry liczbą a1= |
| =2 |
| | n! | | 2 | |
i z tego wynika, że ciąg jest zbieżny
13 lis 15:15
Ja: | | 2 | |
o dziękuję, a tam nie powinno być a1= |
| =1  |
| | 2 | |
a w tym pierwszym chodzi o definicje granicy ciągu |a
n−g|<ε?
za 3 to juz w ogole nie wiem jak sie zabrac, moze jeszcze jakas podpowiedz?
13 lis 15:43
Basia:
ad.3
| | n | | n | |
−1≤cos(3n+2)≤1 /* |
| kierunek nierówności się nie zmienia bo |
| jest |
| | n2+1 | | n2+1 | |
stale dodatni
| | n | | n | | n | |
− |
| ≤ |
| *cos(3n+2)≤ |
| |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
| | n | | n | |
ciągi |
| i − |
| → 0 |
| | n2+1 | | n2+1 | |
stąd na mocy twierdzenia o trzech ciągach
ad.1
wybieram dowolne ε>0 i badam kiedy
3< ε(
√n+1) ⇔
3<e*
√n+ε ⇔
ε*
√n>3−ε ⇔
stąd:
| | 3−ε | | 3 | |
⋀ε>0 ⋁N=część całkowita z |
| +1 ⋀n≥N | |
| −0|<ε ⇒ |
| | ε | | √n+1 | |
13 lis 16:13
Ja: Ach dziękuję bardzo, jesteś wielka
13 lis 16:19