wartość bezwględna
aa: |x−3|+2=3x+3
12 lis 21:43
Marcin W: |x−3|=3x+5 D: 3x+5≥0
3x+5=x−3 lub 3x+5=−x+3
2x=−8 4x=−2
x=−4 (odpada) x=−0,5
12 lis 22:08
M4ciek:
Wydaje mi sie , ze Df: 3x + 5
> 0 , a nie 3x + 5
≥ 0
Bo dla Ix−3I = 0 mamy jedno rozwiazanie

A tak w ogole to trzeba wyznaczac dziedzine?
Uwazam , ze tak jest poprawnie :
1o dla x∊(−
∞,3)
−x+3+2=3x+3
−4x=−2
2o dla x∊<3,+
∞)
x−3+2=3x+5
−2x=6
x=−3 ∉ <3,+
∞)
12 lis 23:15
Marcin W: tak wogole to sie pomylilem powinno byc
|x−3|=3x+1 i wtedy dziedzina 3x+1≥0 bo przeciez wartosc bezwgledna moze byc rowna zero
12 lis 23:18
Marcin W: ma byc ≥ napewno w dziedzinie no i co z tego M4aciek ze |x−3|=0 ma jedno rozwiazanie ale ma
12 lis 23:20
M4ciek:
Ok ok ,ale to nie zmienia faktu bo wg mnie w ogole nie trzeba jej wyznaczac bo to jest
oczywiste ze :
IaI ≥ 0 bo wynika to z wartosci bezwzglednej,a i tak trzeba rozbic na przypadki.
12 lis 23:22
Marcin W: x−3=3x+1
2x=−4
x=−0,5 odrzucam wlasnie przez dziedzine
lub x−3=−3x−1
4x=2
x=0,5
12 lis 23:22
Marcin W: ale u mnie jest rozbite na dwa przypadki

po drugie trzeba wyznaczyc dziedzine bo inaczej wyjda dwa rozwiązania 0,5 oraz −0,5 w moim
sposobie (wiec jest to tu istotne)
Pozdrawiam
12 lis 23:24
M4ciek:
Oba sposoby sa dobre bo ja likwiduje moja jedna odpowiedz przez to ,ze nie nalezy do danego
przedzialu

Tylko rozpisalem ,zeby bylo czytelniej
12 lis 23:24
Marcin W: wiec nie ma co wypisywac
12 lis 23:26
M4ciek: Ja to dla siebie tez robie

matura za pasem
12 lis 23:26
Bogdan:

Można i tak rozwiązać:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−x + 3 = 3x + 1 ⇒ 4x = 2 ⇒ x = |
| , y = − |
| + 3 = 2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
12 lis 23:48