parametr
conscientious: Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie mx2−(2m+6)x2+9−m2=0 ma dwa różne
rozwiązania.
x2=t
mt2−(2m+6)t+9−m2=0
delta=(2m+6)2−4*(9−m2)*m=4m2+24m+36−36+4m2*m=4m3+4m2+24m
0=4m3+4m2+24m
0=4m(m2+6)
m=0? hmm...m2=−6 jest sprzeczne... n
12 lis 12:54
sushi_ gg6397228:
najpierw rozpatrz przypadek m=0
potem to co liczysz
źle policzyles delte
12 lis 13:00
Godzio: domyślam się że tam jest mx4
2 różne rozwiązania dla równania
x4 + ...
x2 = t
Δ > 0, t1 * t2 < 0
Δ = 0, t1*t2 > 0, t1 + t2 > 0
Wydaje mi się że tak powinno być
12 lis 13:01