równanie z fizyki
szeflera: Wczasie lądowania z prędkością Vo=100m/s
samolot wylądował na odcinku pasa startowego o długości 500m.
Jaka byławartosć opóżnienia samolotu a i czas czas hamowania
12 lis 16:37
sushi_ gg6397228:
wzor na droga oraz zaleznosc miedzy "a,t, v"
12 lis 16:42
szeflera: wzór na drogę S=VxT ale jak to podstawić jestęnoga
12 lis 17:03
sushi_ gg6397228:
wzor na droge jest inny w tym ruchu==

jaki mamy ruch −−−>
12 lis 17:05
szeflera: jednostajnie opóżniony czy tak
12 lis 17:08
sushi_ gg6397228: tak, wiec wzor na droge jest ....
12 lis 17:10
szeflera: najg
orsze jes to że czytasz i niewiesz c?
V=Vo−a*t
12 lis 17:15
Godzio:

Trochę rysunek nie wyszedł

v
o = 100
ms
s = 500m
v
k = 0
v
k = v
o − at ⇒ 100 = at
| | 1 | | 1 | |
s = vo * t − |
| at2 ⇒ 500 = 100t − |
| * 100 * t ⇒ 500 = 50t ⇒ t = 10s |
| | 2 | | 2 | |
| | m | |
100 = a * t ⇒ a = 10 |
| |
| | s2 | |
12 lis 17:19
12 lis 17:20
szeflera: SERDECZNE DZIĘKI SZKODA ze ja tego nie pojmuje ale się niepoddam
12 lis 18:47