zadanie
monika: kto mi napisze jak wyznaczyć wartość ekstremalną funkcji y=xdo kwadratu−9x+14
12 lis 19:01
ak1: y=x
2−9x+14 parabola
a>0 więc funkcja ma minimum ramiona w górę
wyznacz wsp. wierzchołka Y
w
12 lis 19:06
monika: wierzchołek mi wyszedł(41/2 ;−11/4)
12 lis 19:11
ak1: xw prawidłowo
yw nie we wzorze jest Δ a nie √Δ popraw
12 lis 19:21
monika: no tak delta mi wyszła 5
12 lis 19:23
ak1: nie Δ=25
to √Δ=5
12 lis 19:27
monika: to 6 1/4
a jaka to będzie wartość ekstremalna
12 lis 19:32
monika: −61/4
12 lis 19:33
ak1: wartość ekstremalna to maksimum lub minimum
czyli wsp. y wierzchołka
| | Δ | |
liczy się wg. wzoru yw= |
|
|
| | 4a | |
z treści zadania wynika że nie musisz liczyć wsp. x
w wierzchołka
12 lis 19:45
monika: ale muszę narysować wykres to wierzchołek będzie mi potrzebny
a jakia to będzie wartość ekstremalna
12 lis 19:47
ak1: wyliczyłaś "−61/4 "
zapis z minusem jest błędny no i ten ułamek
| | 61 | |
pisz na kresce ułamkowej gdyz myślałem że to |
| |
| | 4 | |
12 lis 19:48
monika: ale jamam taki wzór że delta jest z minusem przez 4a
12 lis 19:50
ak1: Ekstremalny (zobacz w słowniku j.p) to największa lub najmniejsza wartość funkcji
zrobiłem błąd zapomniałem "−" przed Δ
wyliczyłaś dobrze
12 lis 19:57
monika: czyli dla x to będzie41/2 a dla y =61/4
12 lis 20:10