zadanie....
Calineczka: Pierwiastkiem, który jest głównym budulcem Ziemi, jest żelazo, stanowiące 35% masy naszej
planety. Ósmym wśród najczęściej spotykanych pierwiastków jest glin (4% [i tu jest obok
procenta mały znaczek w kształcie kola] masy Ziemi) Ile razy więcej jest żelaza niż glinu w
Ziemi?
12 lis 13:01
Calineczka: czy ktoś potrafiłby zrobić to zadanie?
12 lis 13:12
sushi_ gg6397228:
tak, zadanie jest bardzo proste, wiec kazdy czeka az sie troche wysilisz i cos zaczniesz pisac,
a nie czekasz na gotowca
12 lis 13:15
Calineczka: nie czekam na gotowca , ale na lekkie naprowadzenie mnie na właściwy trop aby to samemu
rozwiązać
12 lis 13:19
sushi_ gg6397228:
tu nie ma co naprowadzac
tak samo jak masz: mam 20zlotych a TY 100zł, ile razy wiecej masz kasy ode mnie
12 lis 13:23
Calineczka: 5 razy bo pytasz o ile razy a nie o ile
20*5=100
100:20=5
12 lis 13:26
sushi_ gg6397228:
masz takie samo polecenie u siebie w zadaniu : ile razy wiecej jest zelaza od glinu ....
12 lis 13:31
Calineczka: mam 35%:4% ?
12 lis 13:35
sushi_ gg6397228: 35/4= ...
12 lis 13:42
Calineczka: no 8,75
12 lis 13:43
sushi_ gg6397228: i po strachu−−> takie trudne bylo
8,75 razy
12 lis 13:51
Calineczka: no nie ale trzeba podejść do tego z cierpliwością i raz po razie uważnie przeczytać
12 lis 13:52