IksIgrekZet: Rozwiązać równanie: sinx=cosx
Dobrze to jest zrobione?
sinx=cosx / : sinx
1=cosx/sinx
1=ctgx
x=π/4 +kπ
12 lis 20:19
dero2005:
lub
sinx=cosx /:cosx
sinxcosx = 1
tgx = 1
x=π4 +kπ które jest dobre i dlaczego?
12 lis 21:17
IksIgrekZet: przecież wynik ten sam?
12 lis 21:19
Bogdan:
A gdzie są założenia przed wykonaniem dzielenia?
12 lis 21:25
IksIgrekZet: założeniem będzie sinx ≠ 0 ?
12 lis 21:33
Bogdan:
sinx ≠ 0 ⇒ x ≠ ...
12 lis 21:35
dero2005:
w pierwszym sinx≠0 → x≠ 0+kπ
w drugim cosx≠0 →x≠ π2 + kπ
czy o to chodziło?
12 lis 21:37
Bogdan:
Tak. Nie było jednak potrzebne dzielenie i założenie też nie.
| | π | |
sinx = cosx ⇒ sinx = sin( |
| − x) |
| | 2 | |
12 lis 21:40
IksIgrekZet: Dziekuję!
12 lis 21:46