IksIgrekZet: 2cos2x = 3cosx + 2
Pomoże ktoś?
12 lis 19:59
Eta:
podstaw za cosx = t przy założeniu,że t€ < −1,1>
otrzymasz:
2t2 −3t−2=0 policz deltę , t1 i t2 ( pamiętaj o założeniu
i następnie:
cosx= t .......... dokończ
12 lis 20:25
IksIgrekZet: Dziękuje, zapomniałem o założeniu i się pogubiłem.
Więc powinno być:
2t2 − 3t − 2 = 0
Δ=25
√Δ=5
t1 = −1/2
t2 = 2 − sprzeczne
cosx=−1/2
x=2/3π + 2kπ ∨ x= − 2/3π + 2kπ
Dobrze?
12 lis 20:37
Eta:
12 lis 20:39
Eta:
x= π−π3+2kπ=.........
lub
x= π+π3+2kπ=............
12 lis 20:45
IksIgrekZet: Dziękuje.

A mam jeszcze pytanie do innego zadania, bo w pewnym momencie się gubię.
cos (x − π/4) =
√2/2
cosx − cosπ/4 =
√2/2
cosx −
√2/2 =
√2/2
cosx =
√2/2 +
√2/2
cosx =
√2
i co dalej? robie coś źle?
12 lis 20:46
Eta:
cos(x −
π4)= cos
π4+2kπ
x −
π4=
π4+2kπ
x=
π2+2kπ , k€C
12 lis 21:51
IksIgrekZet: dziekuje!
12 lis 22:04