12 lis 12:47
sushi_ gg6397228:
lepiej rozbic na dwa ułamki i zrobic "stała * x do potegi...."
12 lis 12:50
sushi_ gg6397228:
| 3x | | 4 6√x5 | |
| + |
| = 3* x −12 + 4* x 56− 32 |
| x√x | | x√x | |
= 3* x
−12 + 4* x
56− 96 = 3* x
−12 + 4* x
−46 =
3* x
−12 + 4* x
−23
12 lis 12:57
Godzio: Nie trzeba liczyć pochodnej ilorazu
| | 3x + 46√x5 | | 3x | | 4 * x5/6 | |
f(x) = |
| = |
| + |
| = |
| | x√x | | x√x | | x√x | |
| | 4 * x5/6 | |
3x−1/2 + |
| = 3*x−1/2 + 4 * x5/6 − 3/2 = 3*x−1/2 + 4 * |
| | x3/2 | |
x
−2/3
| | 3 | | 8 | |
f'(x) = (3*x−1/2 + 4 * x−2/3) = − |
| *x−3/2 − |
| * x−5/3 |
| | 2 | | 3 | |
| | 96√x + 16 | |
a jeśli chcesz na jeden ułamek to: − |
| |
| | 63√x5 | |
12 lis 12:58
Piotr: czyli że tak:
| | 3x | | 46√x5 | | 1 | |
f'(x)=( |
| )' + ( |
| )' =[ (3x)' + (46√x5)' ]* |
| |
| | √x | | x√x | | x√x | |
Zaczynam liczyć i sobie sprawdzę. Dzięki za pomoc. W ogóle mi to do głowy nie wpadła
12 lis 13:03
Piotr: Oj zanim napisalem drugi post to juz sie wyswietlily inne odpowiedzi
12 lis 13:03
Godzio: jak masz postać z potęgami
a * xn − b * xk
to korzystasz ze wzoru:
(a * xn − b * xk)' = an * xn − 1 − bk * xk − 1
12 lis 13:06
Piotr: Niesamowite o wiele szybciej i prościej na dodatek trudniej się pomylić. Dzięki. Teraz wiem ze
trzeba najpierw sprowadzić do prostszej postaci zanim się pochodna zacznie liczyć
12 lis 13:21
Piotr: a takie coś :
(x3 + logx = √3)(5x+cosx−1)
Tego się nie da:
No bo wychodzi:
x35x+x3cosx−x3+logx5x+logxcosx−logx−5x√3−cos√3+√3
i teraz liczyć pochodna każdego wyrazu? to się iloczyn pojawia i znowu będzie liczenia na 3
kartki.
Jak to uprościć?
12 lis 13:35
Godzio: + √3 czy − √3 ?
12 lis 13:40
Godzio:
W tym przykładzie lepiej liczyć pochodną iloczynu, nie ma sensu tego wymnażać
12 lis 13:40
Godzio:
( (x
3 +logx −
√3)(5
x + cosx − 1) )' =
(x
3 + logx −
√3)' * (5
x + cosx − 1) + (x
3 +logx −
√3)(5
x + cosx − 1)' =
| | 1 | |
(3x2 + |
| )(5x + cosx − 1) + (x3 + logx − √3)(5x * In5 − sinx) |
| | x*In10 | |
I teraz powymrażaj wszystko przez wszystko
12 lis 13:43
Piotr: ok tam jest −. To liczę. Dzięki
12 lis 13:44
Piotr: Pare zadan poszło gładko i znowu problem mam (zapiszę się na korki)
By nie tracić teraz czasu to się jeszcze zapytam: Czy taki tok myślenia jest dobry:
Oblicz pochodną funkcji:
f(x)=x+√1−x2arccosx
przyjmując f=x g=√1−x2 i h=arccosx
to wzór wyszedł mi taki:
f' + (g'h+gh')'
Dobrze czy źle myślę nie musicie obliczać ^^ sam sobie oblicze Tylko tok myślenia mój
poprawcie.
12 lis 14:09
Godzio:
f + g*h = f + g' * h + g * h'
Nie potrzebnie nakładałeś pochodną na pochodną iloczynu
12 lis 14:17
Godzio: Tak miało być

(f + g*h)' = f' + g' * h + g * h'
12 lis 14:17
Piotr: jestem poprostu tumokiem matematycznym
(e2x)'=
(ey)'= ey * y' = e2x * 2 = 2e2x
tak?
12 lis 14:40
Piotr: czy (y2x)' = y2x * y' = 2x(y)2x−1 * ex
12 lis 14:45
Ja: hmm a ile wynosiła by pochodna :
log
x a=
| | −log2x a | |
Wynik to : |
| |
| | x lna | |
ale niestety tyle nie chce mi wyjśc

proszę o pomoc
17 lis 21:11
Jack:
| | 1 | |
logx a= |
| (o ile a≠1 ale widać po odpowiedzi, że zostało przyjęte takie założenie) |
| | loga x | |
17 lis 21:26
dero2005:
| | (1)'logax −1*(logax)' | |
(logxa)' = (1logax)' = |
| =
|
| | (logax)2 | |
| | 0*logax − 1x lna | | −1 | |
|
| = |
|
|
| | (logax)2 | | x lna(logax)2 | |
17 lis 21:52
Ja: dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i podpowiedź


tylko w odpowiedzi zamiast
| | −log2x a | | −log2a x | |
|
| wychodzi mi |
| |
| | x lna | | x lna | |
17 lis 21:53
Jack:
| | 1 | |
mając ostatnią postać, zamień |
| na logx a. dero2005 podał poprawną |
| | loga x | |
odpowiedź.
17 lis 22:00
Ja: heh

Jack jestes wspaniały

juz teraz wszystko rozumiem , bardzo dziękuję

17 lis 22:06
anna: oblicz pochodną funkcji
5/x5 − 3/x3 − 1/x
12 sty 13:37