za
TOmek:

W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB miara kąta ACB jest równa 2α. Promień okręgu
wpisanego w ten trójkąt ma długość r. Oblicz długości trójkąta ABC.
Skąd ja mam wiedzięc czy mogę przedstawić bok w postac ponizej i skoczyć(czy dalej kombinowac)?
x=
√((1/2a)2+h2
(bo w odp. mam jakies tg z "r") Przecież powyzsze wyliczenie boku jest poprawne. Czy na to
jest jakas zasada

xD
12 lis 18:56
TOmek:
12 lis 19:04
TOmek: jakies przemyslenia w moją stronę ?
12 lis 19:11
TOmek: Godzio dasz mi jakies wskazówki jak takie zadanka robić?
12 lis 19:22
Basia:
przecież nie znasz ani a, ani h
więc jaka to odpowiedź ?
dany jest tylko kąt 2α czyli musisz wszystko wyrazić przy pomocy jakichś funkcji tego kąta (lub
jego krotności: α,3α,12α itp.)
13 lis 10:00
Basia:
i r oczywiście jest dane
13 lis 10:00
think:

masz trójkąt prostokątny OPC i z własności funkcji tryg. dla trójkąta prost. możesz policzyć CP
i CO. Później z podobieństwa trójkątów OPC ~ CRB możesz wyznaczyć podstawę. kombinuj
13 lis 10:06
Basia:

4β+2α=180
4β=180−2α
no i dalej to trzeba policzyć, ale sposób widać na rysunku
(jeden z wielu)
13 lis 10:13
Basia:
think a dlaczego prostokątny ?
13 lis 10:14
Basia:
a już wiem, znowu coś mi się w literkach przestawiło
13 lis 10:15
TOmek: własnie takie "przecież nie znasz ani a, ani h więc jaka to odpowiedź ?(..)" podpowiedzi mi
chodziło, dziekuje Ci pięknie.
13 lis 10:23
think: "dany jest tylko kąt 2α czyli musisz wszystko wyrazić przy pomocy jakichś funkcji tego kąta
(lub
jego krotności: α,3α,12α itp.)
13 lis 10:00Basia:
i r oczywiście jest dane"
Basia tylko sugerowała, że masz jedno równanie z dwiema niewiadomymi i że tam czegoś brakuje

także bez nerwów TOmek
13 lis 11:45
TOmek: Zrobiłem te zadanie ,ze otrzymałem we wzorze na bok tylko "r" i "sinα"(i tg jest przydał
jeszcze) xD. I co jest najlepsze wyszedł ten sam wynik co jest na koncu w odp.
13 lis 11:54
think: no to super
13 lis 12:11