Równania wymierne
Janusz: Prosze o pomoc z zadaniem
| x − 5 | | 2x | | x + 1 | |
| : |
| = |
| |
| x | | x + 1 | | x | |
Jak wam się nie chce całego rozwiązania tutaj przepisywać to chociaż wynik podajcie jak możecie
ja robiłem 3 sposobami i mi nie wyszło. Bardzo dziekuje
12 lis 17:55
Kejti:
x(x−5)(x+1)=2x
2(x+1) /:(x+1)
x(x−5)=2x
2 /:x
x−5=2x
chyba tak
12 lis 18:03
Janusz: zły wynik wyjdzie
12 lis 18:27
Kejti: a jaki jest poprawny?
12 lis 18:27
Godzio:
Kejti 

nie można się od tak pozbywać pierwiastków

x(x − 5)(x + 1) − 2x
2(x + 1) = 0
(x + 1)x(x − 5 − 2x) = 0
(x + 1) * x *(−x − 5) = 0
12 lis 18:33
Kejti: przepraszam, nie krzycz.. znowu zaczynam głupie błędy robić
12 lis 18:34
Kejti: umówmy się, że tego nie było, ok?
12 lis 18:35
Godzio: ok
12 lis 18:36
Janusz: wynik jest z pierwiastkiem
12 lis 18:36
Godzio:
Na początku dziedzina jeszcze
D = R − {0}
więc x = 0 odpada
12 lis 18:37
Godzio: | (x − 5)(x + 1) | | x+1 | |
| = |
| |
| 2x2 | | x | |
(x − 5)(x + 1) = 2x(x + 1)
(x − 5)(x + 1) − 2x(x + 1) = 0
(x + 1)(x − 5 − 2x) = 0
(x + 1)(−x − 5) = 0
x = −1 v x = −5
inaczej być nie może
może źle przykład przepisany ?
12 lis 18:38
Janusz: dobrze przepisany
12 lis 18:47
Janusz: zaznaczyłem go sobie i w poniedizałek pokaże kolesiowi z maty
12 lis 18:48
Janusz: ale mam kurde problem z innym
12 lis 18:48
Janusz: dodam go jako nowe zadanie ten mozecie olac

moze bład jest w odpowiedziach
12 lis 18:49
Kejti: pokaż. ja się zrehabilituję za tę głupotę
12 lis 18:49
nikka: a masz wynik do tego pierwszego przykładu?
12 lis 18:53