trudne zadania z parametrem
help: jak rozwiązuje się takie oO zadania ? ;>
1) wyznacz wartosci parametru a, dla ktorych rownanie ma dwa pierwiastki o roznych znakach
np. ax2 =4x + a + 3= 0
2) −ll−równanie ma różne pierwiastki dodatnie np ax2 − ( a + 2 ) + a + 2 = 0
3) −ll− ujemne np. x2 + (a+2) x + a − 1 = 0
4)−ll− , dla których suma dwóch różnych pierwiastków równania x2 + (m−1)x −m + 1 =0 jest
mniejsza od 2
5) −ll−,suma odwrotnosci dwoch różnych pierwiastkow równania mx2 − 2x + m = 0 jest nieujemna
12 lis 15:37
Jack:
z delty się korzysta i wzorów Viete'a.
12 lis 15:39
help: hehe,dzięki,tyle wiem .. To moze jack pokaż mi jak robisz 2 a ja sprobuje wtedy resztę

co ty
na to?
12 lis 15:44
Jack:
2. Δ>0, x
1*x
2>0, x
1+x
2>0 zrobiłem
12 lis 15:46
help: założenia ok, ale chyba ci nie wyszedł parametr a
12 lis 15:49
Jack:
no ale cała reszta to zwykle liczenie... Nie jestem ekonomistą, często się myslę

Najważniejsze to wypisać założenia. Potem zostaje rzemieślnicza praca.
12 lis 15:50