trygonometria
____dziama: Prosze o pomoc.
cos
12π2+cos
12π3+cos
12π4+cos
12π6= ? chociaz jakas wskazowke
12 lis 15:17
sushi_ gg6397228:
a potem do tablic i szukaj wartosci dla katow z pierwszej cwiartki
12 lis 15:27
____dziama: zrobiam tak wasnie i wyszlo mi zle..
cos6π+cos4π+cos3π+cos2π=

?
i co teraz tylko tak bez uzycia tablic?
12 lis 15:30
sushi_ gg6397228: to ile to jest cosinus 6π
wzory redukcyjne znasz
12 lis 15:32
____dziama: no wlasnie nie wiem
12 lis 15:34
sushi_ gg6397228:
funkcje sie powtarzaja co 2π, (co 360 stopni)
cos (6π)= cos (4π)=cos(2π)= cos 0 = ..
12 lis 15:39
sushi_ gg6397228:
to tak samo jak bys chodzila wokol drzewa( jeden obrót ==2π =360, jak pochodzisz z godzine
wokol drzewa to ja tylko zobacze Twoja pozycje w stosunku do linii startu)
12 lis 15:46
____dziama: czyli cos2π=1 a cos3π=−1
12 lis 15:48
sushi_ gg6397228: kazdy kat skracany o 2π lub jego wielokrotnosc
1+1−1+1=...
12 lis 15:52
____dziama: oki dzieki
12 lis 16:11