czarna magia
Kasienka: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o długości d
tworzy z wysokością kąt Alfa Wprowadź wzór na objętość walca Oblicz ją dla d=8√2 i Alfa =
60o
12 lis 14:03
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony
12 lis 14:04
Kasienka: NIe
12 lis 14:07
sushi_ gg6397228: to jak chcesz robic zadanie, bez rysunku
12 lis 14:10
Kasienka: nie rozumiem geometrii ani nic z tych rzecz pomóż proszę
12 lis 14:11
sushi_ gg6397228:

wymiar prostokata H x 2πr
V= πr
2*H
wiec potrzebujesz ze wzoru sinus i cosinus wyznaczyc H i "2πr"
| | H | |
cos α = |
| ==> H= d *cos α |
| | d | |
| | 2π r | | d * sin α | |
sin α = |
| ==> 2 π r= d* sin α; ==> r= |
| |
| | d | | 2 π | |
masz H i "r" wiec podstaw do wzoru i potem policz dla danego "d" i kata "α"
12 lis 14:32