mam problem z tymi zadaniami proszę o pomoc
ola: 1. podstawą graniastosłupa prostego jest trójkat prostokątny o przyprostokątnych długości 7cm i
24 cm. podaj miary kątów między sąsiednimi ścianami bocznymi tego graniastosłupa.
3. graniastosłupa prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 3 przecięto płaszczyzną
zawierające przeciwlegle krawędzie jego podstaw. otrzymany przekrój tworzy z jedną ze ścian
bocznych kąt alfa taki że cos=0,8. oblicz objętość tego graniastosłupa
4. krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkatnego ma długość 24cm a jego wysokość jest
równa 12cm. oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego
podstawy.
5. objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 72 pierwiastki z 3 cm3 a jego
wysokość wynosi 2 cm. oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do
płaszczyzny jego podstawy
12 lis 14:53
ola:
13 lis 08:24
MW: wiecej nie bylo ?
13 lis 08:27
ola: no nie było chociaz dwa pierwsze niech ktoś rozwiąże proszę bardzo
13 lis 09:11
Basia:
ad.1
są takie jak miary kątów trójkąta, który jest podstawą
ad.3
zrób sobie rysunek
przekrój jest prostokątem o bokach: a,d
gdzie a − bok podstawy (kwadratu)
d − przekątna ściany bocznej
cosα=u{a}[d}
wylicz d
potem z tw.Pitagorasa wylicz b (długość krawędzi bocznej)
13 lis 09:17
ola: 1. przekątna sześcianu tworzy z jego podstawą kąt alfa. oblicz cosinus oraz korzystając
z tablic lub kalkulatora podaj przybliżoną miarę kąta alfa.
2. w sześcianie punkt E jest środkiem krawędzi A1D1. Oblicz sinus kąta jaki odcinek BE tworzy z
podstawą ABCD. Podaj przybliżoną miarę tego kąta. niech mi ktoś rozwiąże chociaż te dwa
plis
13 lis 10:05
ola: dzięki a te dwa umiesz zrobić co teraz dodałam
13 lis 10:05
Basia:
ad.1
| | d | |
cosα= |
| gdzie D−przekątna sześcianu, d przekątna podstawy |
| | D | |
d=a
√2
D=a
√3
13 lis 10:20
Basia:

tr.BAP jest prostokątny AB=a, AP=
a2
oblicz BP
EP=
a2
tr.EPB jest prostokątny
policz i odczytaj z tablic
13 lis 10:25
ola: to pierwsze zrob iłam może ktoś pomoże z drugim chociaż podpowie jak to zrobic
13 lis 11:01
ola: dzięki Basiu naprawdę bardzo dziękuję
13 lis 11:02
ola: 3. Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokatny o krawędzi podstawy równej 5 cm i wysokości
6 cm.
a) Oblicz sinus kąta jaki przekątna AD1 tworzy z podstawą tego graniastosłupa. podaj
przybliżoną miare tego kąta
b) oblicz tangens kata jaki przekątna AE1 tworzy z podstawa tego graniastosłupa. podaj
przybliżoną miare tego kąta
4. wysokośc ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokatnego tworzy z podstawą kąt 60
stopni. oblicz sinus kąta jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy jego krawędź boczna.
5. wysokośc ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokatnego tworzy z podstawą kąt 60
stopni. oblicz cosinus kąta jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy wysokość jego ściany
bocznej.
6. w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między wysokością ostrosłupa a jego ścianą boczną
ma miarę 30. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jeśli jego krawędź
podstawy ma długość 4cm.
A TE WIEM ŻE TO DUZO ALE JAK NIE CHCESZ TO NIE RÓB ROZUMIEM CIE ALE JA NAPRAWDE NIE ROZUMIEM
TYCH ZADAŃ NIGDY NIE KORZYSTAŁAM Z POMOCY FORUM BO ZAWSZE MATMA MI SZŁA ALE TEN TEMAT NAPRAWDE
MI NIE LEZY
13 lis 11:14
ola: czy ktos mi pomoże z tym trzecim zadaniem

13 lis 13:25
Ala: wysokośc ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60
stopni.oblicz cosinus kąta, jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy jego krawedz boczna.
8 mar 15:45
Ala: Proszę kogos o pomoc
8 mar 15:46