Zmaleźć wyrazy ciągu liczbowego.
qam: Witam.
Mógłby ktoś mi pomóc z tymi zadaniami:
1.Oblicz, ile wyrazów ciągu a
n jest większych od −10, a mniejszych od 50. Wyznacz te wyrazy:
a) a
n=24n−94
b) a
n=n
2−2n−30
3.Dany jest ciąg określony wzorem:
a
n=n
2−7n−8
a) Oblicz, ile wyrazów ciągu należy do przedziału
<50,100>
Z góry dziękuję za pomoc.
12 lis 09:21
sushi_ gg6397228:
1 trzeba rozwiazac nierownosci
a)
−10< 24n−94
24n−90 <50
zad 3 tak samojak pierwsze
12 lis 09:31
qam: Właśnie tak zrobiłem, ale otrzymuję wyniki zupełnie inne niż książkowe odpowiedzi.
12 lis 10:21
sushi_ gg6397228:
liczby trzeba potem zaokraglic do gory lub dołu
12 lis 10:24
qam: Zaokrąglałem, ale i tak jest źle. Możesz napisać swoje rozwiązanie?
12 lis 10:38
nikka: Zad. 1 a)
−10 < 24n −94 < 50
84 < 24 n < 144
n = { 4, 5} czyli dwa wyrazy
Spr.
a
3 = 72−94 = −22 < −10
a
4 = 2
a
5 = 24
a
6 = 50
Faktycznie będą to tylko dwa wyrazy.
12 lis 11:02
sushi_ gg6397228:
ja wiem ile bedzie, zapisz swoje obliczenia
12 lis 11:02
qam: 1a) zrobiłem tak jak @nikka, w odp jest a6,a7,a8,a9
1b) wyszło mi a5,a6,a7,a8,a9, w odp jest a4,a5
3a) mam a11,a12,a13,a14, w odp jest, że 11 początkowych wyrazów ciągu.
12 lis 11:13
qam: Przepraszam pomyłka
3a) mam a11,a12,a13,a14, w odp jest, że 11 początkowych wyrazów ciągu.
12 lis 11:17
sushi_ gg6397228:
1a) wyniki z ksiazki sa błedne lub źle podalas pierwszy przyklad
1b) pokaz obliczenia, a nie suche liczby
3
a1= 1−7−8= −14 nie nalezy do przedzialu
moze odpowiedz masz nie do tych zadan −−> wiec pokaz swoje obliczenia
12 lis 11:23
qam: 1b)
n2−2n−30>−10 |(−1)
−n2+2n+30<10
−n2+2n+20<0
Δ=48
√Δ=√48
czyli:
x1≈4,46
x2≈−2,46
n∊(−∞; −2,46> + <4,46;+∞)
n2−2n−30<50
n2−2n−80<0
Δ=324
√Δ=18
czyli:
x1=−8
x2=10
n∊<−8,10>
zbiór rozwiązań obu nierówności:
n∊<−8;−2,46>+<4,46;10>
a więc 6 wyrazów
n5,n6,n7,n8,n9,n10
12 lis 11:57
sushi_ gg6397228:
powiedz , kto kazal mnozyc przez "minus1"
n2−2n−30>−10
n2 −2n−20>0
Δ= 4+4*1*20=...
12 lis 12:10
sushi_ gg6397228:
jak mamy problem z delta itp to robimy
a1= (1)2−2*(1)−30= ...
a2=...
a3=...
a4=..
a5=...
i liczymy na piechote
12 lis 12:11
qam: Ale chyba mnożenie przez (−1) i tak nie zmieniło w tym wypadku wyniku?
12 lis 12:18
qam: Ogólnie dobrze to zrobiłem czy nie?
12 lis 12:19
sushi_ gg6397228: a po co "minus" przy najwyzszej potedze
jeszcze źle policzylas delte
12 lis 12:19
sushi_ gg6397228:
tak dlugo liczysz jeszcze raz tą Δ
12 lis 13:02
qam: Policzyłem od początku, ale i tak wyszło w 1b) a6,a7,a8,a9, więc z odp się nie zgadza.
Już sam nie wiem co jest źle.
12 lis 14:18
qam: Możesz napiszesz własne obliczenia, byłbym bardzo wdzięczny.
Aha, mam jeszcze coś takiego, oczywiście znów nie zgadzają się wyniki:
6.Dany jest ciąg:
an=−12n2+8n−24
a)Ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg?
b)Które wyrazy tego ciągu są mniejsze od 4?
12 lis 14:23
sushi_ gg6397228:
1b) a6, a7, a8, a9
dla a10= 100−50=50 nie pasuje
12 lis 14:40
sushi_ gg6397228:
teraz czekam na obliczenia do zadania 3. oraz
do zad6.
6a) an >0 podac "n" oraz tez z nazwiska, ktore to
6b) an <4 i podac z nazwiska, ktore to
12 lis 14:42
patrycja: 5:23=
12 lis 14:43
patrycja: 12≈4
12 lis 14:45
patrycja: 456≈145
12 lis 14:45
qam: Zad.3 d)
50≤n2−7n−8≤100
50≤n2−7n−8
0≤n2−7n−58
Δ=281
√Δ=√281
x1=−4,88
x2=11,88
czyli
n∊<−4,88;11.88>
n2−7n−8≤100
n2−7n−108≤0
Δ=481
√Δ=√481
x1=−7,46
x2=14,46
czyli
n∊<−7,46;14,46>
Zbiór rozwiązań obu nierówności:
n∊<−7,46;−4,88> + <11,88;14.46>
a więc 3 wyrazy a12,a13,a14
12 lis 17:28
sushi_ gg6397228:
masz n2 −7n−58>0 wiec masz ramiona do gory, a Ty liczysz dla mniejszego od 0
12 lis 17:53
sushi_ gg6397228:
n ∊(−∞; −4,88) ∪(11,88; +∞)
ale wynik poprawny a12, a13, a14
12 lis 17:55
qam: Możesz to jakoś wyjaśnić, bo nie za bardzo rozumiem?
12 lis 18:05
sushi_ gg6397228:

0< n
2 −7n−58 parabola do góry i jest dodadnia wartosc , wwiec jakim cudem robisz dla ujemnej
12 lis 18:09
qam: 6a)
−12n2+8n−24>0
Δ=16
√Δ=4
x1=12
x2=4
n∊<4,12>
więc
są to wyrazy
a5,a6,a7,a8,a9,a10,a11
6b)
−12n2+8n−24<4
−12n2+8n−28<0
Δ=8
x1≈5,17
x2≈10,83
n∊(5,17;10,83)
czyli są to wyrazy
a6,a7,a8,a9,a10
poprawnie?
13 lis 09:06
Basia:
poprawnie
13 lis 09:20
qam: heh, oczywiście w odp jest inaczej
6a) od a1 do a7 (włącznie)
6b) wyrazy od a1 do a5 oraz wszystkie począwszy od a11
13 lis 10:30
qam: Dzięki wielkie za pomoc.
14 lis 07:40