rozwiąż równanie
Beata: 2|x|− |x+1| =2
12 lis 16:05
12 lis 16:13
sushi_ gg6397228:
mozesz z tym ruszyc
12 lis 16:32
Beata: cos tam rozwiazalam wyszedl mi wynik X= (−nieskończoności; −13>u<13; +
nieskończoność)
12 lis 16:42
sushi_ gg6397228:
np x=5
2*5 − 6= 4 ≠2 jednak nie wyszlo
12 lis 16:54
sushi_ gg6397228:
wiec rozpisz tutaj to bede sprawdzac
12 lis 16:54
Beata: wyznaczyłam miejsca zerowe: −1,0
rozwiązałam to w 2 przedziałach: (−nieskończoność, −1) (0, + nieskonczonosć)
12 lis 16:56
Beata: 1 przedział: 2*(−x)−x+1=2
rowiązanie: x= −1/3
12 lis 16:57
Beata: 2 przedział: 2x−(−x−1)=2
rozwiązanie: x=1/3
12 lis 16:58
sushi_ gg6397228:
sa trzy przedzialy
(−∞; −1>
(−1, 0>
(0; ∞)
12 lis 16:58
sushi_ gg6397228:
2*(−x) +(x+1) = 2
2(−x) −(x+1) = 2
2(x) −(x+1) = 2
tak wygladaja dla tych 3 przedzialow rownania po opuszczeniu wartosci bezwzglednych
12 lis 17:07
Beata: czyli ma być wynik x=1 x=−1 x=3
12 lis 17:17
sushi_ gg6397228:
to teraz podstaw te punkty do wyjsciowego i policz
jeden z nich −−> nie wiem jak " policzylas "
12 lis 17:27
sushi_ gg6397228: sprawdzilas ktory nie pasuje
12 lis 17:49