układ równań
smutna:
Jeśli para liczb (x.y) spełnia układ równań:
2x−y= −7
x +2y= 4
( to ma być układ równan)
to iloczyn x razy y jest równy?
12 lis 16:38
sushi_ gg6397228:
pomoz pierwsze przez 2 i dodaj stronami
12 lis 16:42
smutna:
coś mi źle wychodzi. Bo wychodzi mi ze iloczyn jest równy 2
a nie mam takiej odpowiedzi do wyboru.
12 lis 16:46
sushi_ gg6397228:
podaj jakie wyszlo "x" i "y"
12 lis 16:50
smutna:
x= 2
y= 1
12 lis 16:51
sushi_ gg6397228:
zonk
12 lis 16:51
sushi_ gg6397228:
x=2 i y=1 nie spelnia pierwszego rownania
12 lis 16:51
smutna:
a po czym ja mam poznac czy spełnia czy nie?
x też zle wyliczony?
12 lis 16:55
sushi_ gg6397228:
ile wyszlo jak sie doda stronami
12 lis 16:57
smutna:
wyszło
5x =10
x=2
12 lis 16:59
sushi_ gg6397228: a moze
2x= −10
12 lis 17:01
sushi_ gg6397228: pffff
5x= −10
12 lis 17:01
smutna:
a czamu minus?
−14 +4 =10
12 lis 17:04
sushi_ gg6397228:
od kiedy tak jest
ukradli mi "14zł" odzyskałem "4zł" to ile mam pieniedzy
12 lis 17:06
smutna: a no
przepraszam,
pomyliłam się
12 lis 17:08
sushi_ gg6397228:
wiec ile w koncu wyszlo
12 lis 17:24
smutna:
wyszło to samo tylko na minusie czyli −2
ale nie mam takiej opcji do wyboru
12 lis 17:26
sushi_ gg6397228:
x=−2 wiec y=...
12 lis 17:33
smutna:
y=1 ?
12 lis 17:38
smutna:
jejku, no nie wiem tego:(
12 lis 17:43
sushi_ gg6397228:
co to za zgadywanie
2x−y= −7
x +2y= 4
2*(−2) − 1 ≠7
−2 +2*1 ≠4
12 lis 17:43
sushi_ gg6397228:
podstaw do ktoregos rownania za "x' liczbe "−2"
12 lis 17:44
smutna: juz wyszło
y=3
12 lis 17:49
sushi_ gg6397228:
x=−2
y=3
xy=...
12 lis 17:58
smutna:
iloczyn −6
mam taka opcje do wyboru to chyba dobrze
12 lis 18:00
sushi_ gg6397228: wspaniale
12 lis 18:07
smutna:
dziekuje za pomoc
12 lis 18:07
Darka: Jesli para liczb x=2 i y=−1 spelnia uklad rownan ?
6 sty 12:35