Plisss....
Bezradna z fizyki: Po sąsiednich torach jadą dwa pociągi z szybkościami v1= 54km/h i v2=72km/h. Długości tych
pociągów wynoszą odpowiednio l1=100 i l2= 150m. Oblicz czas mijania się pociągów, gdy:
a) pociągi jadą w te sama stronę
b) pociągi jadą w przeciwne strony
Wykonaj odpowiednie rysunki.
12 lis 09:59
sushi_ gg6397228:
to juz bylo podobne, poszukaj w wyszukiwarce
12 lis 10:02
think:
12 lis 10:08
Bezradna z fizyki: szukałam , ale nie znalazłam...
think: próbowałam już wiele razu, ale po prostu tego nie umiem−dlatego napisałam na forum...
12 lis 10:15
think: zrobiłam Ci wysunek do pierwszego w drugim niewiele będzie inaczej poza tym że pociągi jada w
przeciwną stronę, a jak pojazdy poruszają się w przeciwną stronę to co z ich pędkościami się
dzieje?
12 lis 10:21
Bezradna z fizyki: yyy... no nie wiem...

Może mógłbys też dodać jakieś obliczenia...
12 lis 10:26
think: nie mógłbym... co najwyżej mogłabym.
| | S | |
ale tu się stosuje najstarszy wzór świata V = |
|
|
| | t | |
przy czym musisz pamiętać aby ujednolicić jednostki...
S masz wyrażoną w metrach więc prędkość z km/h zamień sobie może na m/min lub m/sec.
12 lis 10:28
think: a punkcie a podałam Ci prędkość V = V2 − V1 droga też jest tylko trzeba zacząć widzieć na co
się patrzy...
12 lis 10:29
12 lis 10:33
Bezradna z fizyki: owszem mój, ale to było inne zadanie, to ma już jakieś liczby.... no i zaczynają się
schody.....
12 lis 10:35
dero2005:
Wzór na czas jest przy ruchu jednostajnym t=SV [ms]
Droga S = suma długości pociągów
Prędkość V = suma prędkości pociągów gdy jadą w przeciwną stronę
różnica prędkości gdy jadą w tę samą stronę
Prędkości trzeba zamienić z [kmh] na [ms] czyli pomnożyć przez 10003600
i wtedy wyjdzie czas w [s]
Powodzenia
12 lis 18:00
12 lis 18:08