Chemia
anty: Chemia:
Jaką masę posiada wodór zamknięty w zbiorniku o pojemności 10 dm3 w temp. 126.84∧C pod
ciśnieniem 480 hPa?
12 lis 21:11
Mateusz: Równanie Clapeyrona zna
12 lis 22:32
Mateusz: pv = nRT tT−temperaturaw kelwinach trzeba zamienic z lekcji fizyki powinienes/nnas to umiec
| | m | |
licze z tego n ale wiem ze n = |
| M−masa molowa gazu w naszym przypadku wodoru odczytujesz |
| | M | |
z układu okresowego R−stała gazowa jej wartosc odczytasz z tablic fizycznych lub chemicznych
ewentualnie z podręcznika do fizyki lub z internetu
| | m | |
p*v = |
| *R*T z tego wyznaczasz m i liczysz masę wodoru |
| | M | |
12 lis 22:44
anty: | | pVM | |
Zatem wyznaczam m i wychodzi wzór: m= |
| |
| | RT | |
Podstawiam do wzoru:
| | | | g | | 1 |
| * 48000 Pa * 0,01 m3 | | | Mol | |
| | 480 | |
|
| = |
| ≈ 0,145 |
| | | | 3315,69 | |
Tak to ma być?
13 lis 19:39
anty: Oczywiście w gramach wynik wyjdzie.
13 lis 19:39
Mateusz: Wygląda że tak
13 lis 19:54
13 lis 20:28
Mateusz: O czesc Marzena dawno cie nie było wejdz na gg jak cos
13 lis 20:33
Blondi20: jak takie cudo rozwiązać

?
wykazać ze w równaniu Clapeyrona pv=RT iloczyn pochodnych cząstkowych бp/бv, бv/бT i бT/бp
równa się −1 (związek ten jest bardzo ważny w termodynamice).
Prosze o pomoc
2 kwi 13:16
aniabb:
| σp | | σv | | σT | | −RT | | R | | V | | −RT | | −RT | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = |
| = |
| =−1 |
| σv | | σT | | σp | | V2 | | p | | R | | pV | | RT | |
2 kwi 13:26
Blondi20: dziękuję ANIABB

2 kwi 14:53