Oblicz Pole Trójkąta
Monki:

Trzy okręgi o promieniach 1,2 i 3 są parami styczne zewnętrznie. Oblicz pole trójkąta którego
wierzchołkami są środki tych okręgów.
12 lis 08:21
sushi_ gg6397228:
a moze cos wiecej do tego zadania−−> jakies długosci promieni by sie przydały
12 lis 08:41
Monki: to jest wszystko co było w zadaniu wynik to 6 niby
12 lis 08:41
dero2005:
Trójkąt prostokątny o bokach 3, 4, 5
P = 3*42 =6
12 lis 08:41
Monki: w książce to nie wygląda na prostokątny
12 lis 09:21
sushi_ gg6397228:
pododawaj sobie długosci promieni
1+2=3
1+3=4
2+3= 5
trojkat 3,4,5 −−> prostokatny ( policz Pitagorasem)
12 lis 09:29
Monki: a no rzeczywiście dzięki za odp
Pozdrawiam
12 lis 10:23
Gosc : a co ze wzorem 1/2 a razy h ? przeciez to na wzor trojkata prostokatnego,nie rozumiem...
5 wrz 15:47
Saizou : ze wzoru Herona P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
gdzie p− to połowa obwodu trójkąta
a,b,c− boki trójkąta
P=
√6(6−3)(6−4)(6−5)=
√6*3*2*1=
√36=6 j
2
5 wrz 15:56
eldotypie: typie jaki wzór Herona xddd? to jest podstawka matematyki na maturze i nie przerabiamy czegoś
takiego.
21 maj 21:21
Jakub: Akurat Heron jest w podstawie tylko dalej
No bywa unlucko
21 maj 21:31