geometria
dziama: 
Proszę o wskazówkę. bo nie wiem jak to zrobić

Mam dane trzy punkty A(3,0) B(9,6) D(3,3) i mam wyznaczyc punkt C wiedząc, że te punkty sa
wierzchoklami trapezu rownoramiennego w ktorym AB || CD.
Z jakiej własnośći skorzystac aby obliczyc punkt C? prosze o pomoc
12 lis 10:00
sushi_ gg6397228:
wyznacz prosta AB, potem prosta równolegla przechodzaca przez punkt C
12 lis 10:03
dziama: prosta AB wyszla mi y=x−3
prosta rownolegala to y=x+b i jak to obliczyc dalej? bo wiem jeszcze, ze ta prosta przechodzi
przezv punkt D(3,3) ale to mnie nie prowadzi do rozwiazania bo wychodzi mi:
3=3+b ⇒ b=0
prosta CD: y=x? i co teraz?

czy wogole jeszcze jakos inaczej?
12 lis 10:08
sushi_ gg6397228: tak, koniec CD: y=x
mozesz zrobic rysunek i zobaczyc w ukladzie co i jak
12 lis 10:14
dziama: ale ? ja dalej nie rozumiem

skad wiadomo jakie wspolrzedne ma C?
12 lis 10:16
dziama: z rysunku trzeba odczytać? nie da sie jakos obliczyc?
12 lis 10:16
sushi_ gg6397228:
zapomnialem jeszcze o jednym
|AD|= |CB| dlugosci odcinka i wykorzystaj fakt ze punkt C ma wspolrzedne (x,x)
12 lis 10:19
dziama: ?
12 lis 10:23
dziama: a cos wiecej? bo kurcza nie rozumiem
12 lis 10:24
dziama: wiem ze |AD |= 3
12 lis 10:25
sushi_ gg6397228: jaki jest wzor na długosc odcinka
masz podane A, B, D, C=(x,x) −−.> bedzie rownanie kwadratowe
12 lis 10:25
sushi_ gg6397228:
|AD|2= |BC|2 aby nie bylo pierwiastkow
9=(9−x)2 +(6−x)2
12 lis 10:26
dziama: a punkt B(9,6) i skoro C=x,x) to C=(9−3,9−3)=(6,6) tak jakos wymyslone ale nauczycielka nie
przyjmnie tak.
12 lis 10:27
dziama: aaaaaaaaaa

teraz juz rozumiem. Dziękuję Ci baaaaaaaaaardzo

!
12 lis 10:28
sushi_ gg6397228:
masz wyliczyc jego wspolrzedne C=(x,x) zapisalem 0 10.26 jak masz to policzyc
12 lis 10:28
dziama: oki

wyszlo

dziekuje
12 lis 10:34
dziama: a jeszce jedno? bo wyszly dwa pierwiastki
6 i 9 . a punkt C ma wspolrzedne 6,6 wiec na jakiej podstawie odrzucam to 9?
12 lis 10:36
sushi_ gg6397228:
wychodzi (6,6 ) lub (9,9) i patrzymy z rysunku gdzie ma lezec punkt "C"
12 lis 10:52
dziama: aaaaaaa

okej to juz teraz cale zadanie rozumiem

dziekuje
12 lis 11:04
sushi_ gg6397228:
12 lis 11:08