okregi
dziama: Uzasadnij ze podane rownanie nie okresla okregu: x2 − 6x + y2 + 4x + 14 = 0
12 lis 10:44
think: jeśli mało tam być
x2 − 6x + y2 + 4y + 14 = 0
to
x2 − 6x + 9 − 9 + y2 + 4y + 4 − 4 + 14 = 0
(x − 3)2 − 9 + (y + 2)2 − 4 + 14 = 0
przenieś liczby na drugą stronę i zastanów się czemu to nie może być równanie okręgu...
12 lis 10:49
dziama: wlasnie o to chodzi, ze dobrze napisalam . tam jest 4x a nie 4y. i za bardzo nie wiem jak
uzasadnic..
12 lis 10:51
think: dziama no to tym bardziej

x
2 − 2x + y
2 + 14 = 0
x
2 − 2x + 4 − 4 + y
2 + 14 = 0
(x − 2)
2 + (y − 0)
2 + 14 − 4 = 0
przenieś liczby na drugą stronę i napisz równanie okręgu co może nie grać gdy masz to co masz z
tym co powinno być.
12 lis 10:57
grey: bo promień nie może być ujemny ^^ ?
12 lis 10:58
dziama: dobra dobra to pytanie nie bylo na miejscu

chyba sie jeszcze nie wyspałam...poprostu
myslalam, ze przez to, ze nie ma tam y

heh dzieki
12 lis 11:01