Fizyka
Monis: Witam mam mały problem z kilkoma zadaniami z fizyki,przyznam fizyka nie jest moja mocna strona,
wiec prosba do was czy moglibyscie mi pomoc?
1) Ciało o masie 2kg spada swobodnie z wysokości 8m . Jaka będzie energia kinetyczna ciała po
przebyciu 2m? (przyspieszenie ziemskie g=10 m/s2
2)Pewna masa wodoru zajmuje objętość V1=3dm3 w temperaturze T1=100K. Oblicz temperaturę T2 tej
masy wodoru w objętości V2=6dm3 pod tym samym ciśnieniem. Wodór traktuj jako gaz doskonały
12 lis 23:13
Gustlik: Wskazówki:
ad 1)
− zastosuj wzór na prędkość spadania v=
√2gh, gdzie h=2m i oblicz tę prędkość,
| | mv2 | |
− zastosuj wzór na energię kinetyczną E= |
| i za v podstaw obliczoną w poprzednim |
| | 2 | |
podpunkcie.
ad 2)
| | pV | |
− zastosuj równanie stanu gazu doskonałego |
| =const, a właściwie jego odmianę dla |
| | T | |
| | V2 | | V1 | |
przemiany izobarycznej |
| = |
| − prawo Gay−Lussaca i z tego równania oblicz |
| | T2 | | T1 | |
T
2 − uwaga: objętość przelicz na m
3.
13 lis 00:52
Gustlik: Jeszcze jedno: piewrwsze zadanie możesz obliczyć ze wzoru E=mgh, gdzie h=2m, bo energia
kinetyczna po przebyciu takiej drogi będzie rowna zmianie energii potencjalnej tego ciała.
13 lis 00:55