Zbiór wartości
lalada: Zbiorem wartości funkcji f(x)=2x+4 / |x+2| jest. Proszę o krótki komentarz do odpowiedzi.
Odpowiedź znam ale jej nie rozumiem. Dziękuję.
12 lis 21:25
Bogdan:
| | 4 | |
Zapisałeś funkcję w takiej postaci: f(x) = 2x + |
| . |
| | |x + 2| | |
Czy tak ma być?
12 lis 21:27
lalada: zgadza się, tak wygląda wyjściowa postać funkcji.
12 lis 21:38
Bogdan:
Upewnij się jednak, jeśli to zadanie jest z materiału szkoły średniej, to raczej ta funkcja
| | 2x + 4 | |
ma taką postać: f(x) = |
| . |
| | |x + 2| | |
12 lis 21:45
lalada: | | 2x + 4 | |
zgadza się, już na pewno taka postać |
| |
| | |x + 2| | |
12 lis 21:51
Bogdan:

Założenie: x ≠ − 2
| | 2(x + 2) | |
Dla x < −2: f(x) = |
| = −2 |
| | −(x + 2) | |
| | 2(x + 2) | |
Dla x > 2: f(x) = |
| = 2 |
| | x + 2 | |
Zbiór wartości funkcji ZW
f: y ∊ {−2, 2}
12 lis 21:59
lalada: Wielkie dzięki ! Coś pięknego, w końcu zrozumiałem to

.
12 lis 22:04
ola: a jak obliczyć dziedzinę ?
3 lis 17:31
Eta:
Df= R\ {−2}
3 lis 17:36
5-latek: dziedzine sie wyznacza a nie oblicza x+2≠0 to x≠−2 czyli D=ℛ−{−2} co zreszta ladmnie
widac na ostatnin rysunku
3 lis 17:36