Równania wymierne
Janusz: Szacunek dla tego kto to zrobi

Prosił bym również o całe rozwiązanie bo mi coś nie wychodzi
| −x2 + x + 6 | | 9 − x2 | | x + 2 | |
| : |
| = |
| |
| 5 − x | | 25 − 10x + x2 | | 6 + 2x | |
12 lis 18:51
Kejti: | (3−x)(x+2) | | (5−x)2 | | x+2 | |
| * |
| = |
| |
| 5−x | | (3−x)(3+x) | | 6+2x | |
| | 5−x | | x+2 | |
(x+2)* |
| = |
| |
| | 3+x | | 2(3+x) | |
| 2(x+2)(5−x) | | x+2 | |
| = |
| |
| 3+x | | (3+x) | |
2(x+2)(5−x)=x+2
−2x
2+6x+20=x+2
−2x
2+5x+18=0
zanim będę się z tym dalej męczyć.. masz odpowiedzi? (dziedzinę zaraz napiszę)
12 lis 19:09
Janusz: też mi się w końcu udało wyliczył byś delte i wszedł by ci wynik nice
12 lis 19:17
Janusz: ja właśnie mam największy problem z tym zmienianiem znaku najwięcej błędów robie
12 lis 19:18
Kejti: jestem dziewczyną

dziedzina:
5−x≠0
x≠5
6+2x≠0
x≠−3
D=ℛ−{−3;5}
12 lis 19:27
monika firzyk: ≤
12 lis 21:28
AS: dziedzina nie jest pełna.− brakuje x ≠ 3
13 lis 10:34
olka: skąd ci sie to 3 wzielo?
13 lis 10:36
olka: aa juz wiem, sory
13 lis 10:36