pomocy!
madzia: hey wszystkim . porszę o pomoc
Pierwszy komputerowy twardy dysk skonstruowany w roku 1965 przez firmę IBM,ważył około tony i
miał pojemność około 5 megabajtów.W roku 2000 typowo twardy dysk do komputera klasy PC ważył
około 0 , 5 kg i miał pojemność 20 gigabajtów Oblicz stosunek pojemości do wagi dysku w 1965 i
w 2000 roku . Ile razy zwiększył się ten stosunek .?
12 lis 12:09
Tomek.Noah:
| | bity | |
stosunek pojemnosci do wagi czyli |
| |
| | kg | |
1965 :
2000 :
1Gb=1024Mb
20Gb=20480Mb
stosunek z 1965 do 2000
12 lis 14:01
Abdul:
12 lis 14:01
Calineczka: nie moge sobie poradzić z obliczeniem tego
12 lis 14:09
madzia : ja też ale dzięki jeśli chciałaś pomóc
12 lis 14:15
Tomek.Noah: ....
| 5Mb | | 0,5kg | |
| * |
| = mam nadziej ze jest latwiej do o bliczenia oczywiscie |
| 1000kg | | 20480Mb | |
jednostki sie skroca i zostaja same wartosci...
12 lis 15:39