Karol wyłożył
arigatou: Karol wylozyl prostokatny plac o wymierach 5m na 10m kostka brukowaną w dwoch kolorach: na
zewnatrz obwodka o jednakowej szerokosci w kolorze czerwonym, wewnatrz prostokat w kolorze
bezowym. oblicz szerokosc obwodki, jesli Karol wylozyl 26m.kw. kostki w kolorze czerwonym.
12 lis 19:15
arigatou: odświeżam..
12 lis 20:14
dero2005:

Pole powierzchni obwódki
2*10 + 2(5−2a) = 26 m
2
20 + 10 −4a = 26
20 + 10 − 26 = 4a
4 = 4 a
a = 1
Obwódka ma szerokość 1 m
12 lis 21:49
dero2005:
Nastąpiła mała pomylka
(2*10)a +(5−2a)*2a = 26
30a−4a2−26=0
Δ = 484
a1 = 6,5
a2 = 1
Założenie wynikające z rysunku a<52
czyli obwódka ma 1 m szerokości
12 lis 23:04