:)
M4ciek: Dla jakich wartosci parametru a rownanie Ix−2I = a
2 −3a −2 ma dwa pierwiastki roznych znakow?
Aby w ogole byly dwa pierwiastki to a
2 − 3a − 2 > 0.
Dalej rozpisuje tak:
1
o x−2 = a
2 − 3a − 2 i 2
o x−2 = −(a
2 − 3a − 2)
x = a
2 − 3a i x = −a
2 +3a + 4
I teraz moje pytanie :
Jezeli bylyby dwa pierwiastki dodatnie to wtedy:
a
2 − 3a > 0 i −a
2 + 3a + 4 > 0
Jezeli bylyby dwa pierwiastki ujemne to wtedy:
a
2 − 3a < 0 i −a
2 + 3a + 4 < 0
Czy dobrze mysle

A co w sytuacji kiedy pierwiastki maja byc roznych znakow

Naprzyklad tak :
a
2 − 3a < 0 i −a
2 + 3a + 4 > 0
Prosze o pomoc
12 lis 12:02
Grześ: dobrze, myślisz, tylko zauważ na samym końcu, że albo pierwszy będzie dodatni i drugi ujemny,
albo 1 ujemny a drugi dodatni. Rozumiesz
12 lis 12:08
M4ciek: No rozumiem tylko ktora opcje mam wybrac

Czy tak:
a
2 − 3a < 0 i −a
2 + 3a + 4 > 0
Czy tak:
a
2 − 3a > 0 i −a
2 +3a + 4 < 0

?
12 lis 12:09
Grześ: Rozwiązuj dwa te układy nierówności
12 lis 12:10
Grześ: Właśnie dlatego napisałem, że będziesz mieć dwie opcje, które musisz rozważyć
12 lis 12:10
M4ciek: I jak rozwiaze dwa to potem czesc wspolna 1 i 2?
12 lis 12:13
Grześ: tego nie jestem pewien, bo te warunki w sumie powinny sie chyba zsumować, nie wiem czy dobrze
myśle
12 lis 12:15
M4ciek:
a2 − 3a < 0 i −a2 + 3a + 4 > 0
a∊(0,3) a∊(−1,4)
a2 − 3a > 0 i −a2 + 3a + 4 < 0
a∊(−∞,0)∪(3,+∞) a∊(−∞,−1) ∪ (4,+∞)
12 lis 12:19
M4ciek: I co z tym dalej

Chyba , ze zrobie tak:
Skoro a
2 − 3a − 2 > 0 to a
2 − 3a >0
To wystarczy policzyc: 1
o a
2 − 3a − 2 >0 oraz 2
o −a
2 + 3a + 4 < 0
Zrobimy 1
o ∩ 2
o i to bedzie odpowiedz

?
12 lis 12:25
M4ciek: No i wtedy 1
o ∩ 2
o zgadza mi sie z odpowiedzia

, ale nie wiem czy to tak moze byc.
12 lis 12:31
Godzio:

a
2 − 3a − 2 > 2
I tyle
12 lis 12:46
M4ciek: A moze byc tak
Godziu jak napisalem

powyzej?
12 lis 14:05
M4ciek: 
12 lis 20:10