Planimetria
Monki: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 8 a jeden z kątów ma miarę 30 stopni .
Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
12 lis 12:14
sushi_ gg6397228:
ile stopni na drugi kat ostry
jak jest zaleznosc bokow w trojkacie o stopniach 30,60,90
12 lis 12:17
Monki:
obliczyłem że wysokość ma 4
√3 przeciwprostokątna ma 8 jak w treści a podstawa 4 nie wiem co
dalej mam 3 boki i nie wiem jak wyliczyć promień

z tych danych
12 lis 12:19
M4ciek:
O ile dobrze pamietam to wzor na promien wpisany w Δ
prosotkantym to:
12 lis 12:22
Monki: tak znalazłem właśnie dziękować
12 lis 12:22
sushi_ gg6397228:
powiedzmy ze boki " a", "b" maja 4 i 4
√3
| | a+b+c | |
2. pole trojkąta = |
| * r |
| | 2 | |
z 1. wyliczysz pole i podstawisz do drugiego
a,b, c(=8cm) masz dane
12 lis 12:22
TOmek:

zaleznosci 30,60,90
| | (16√3)*(12−4√3) | | (16√3)*(12−4√3) | |
r= |
| = |
| |
| | (12+4√3)*(12−4√3) | | 96 | |
12 lis 12:23