oblicz f(2)
corn: oblicz f(2) wiedzac, ze dla dowolnego x≠ 0 zachodzi warunek f(x)−3f(1/x)=2x−3
12 lis 15:12
Jack:
wiadomo coś więcej o tej funkcji?
12 lis 15:49
corn: nic więcej
12 lis 17:28
12 lis 17:32
corn: ^^ nie mam odpowiedzi do tego zadania, dlatego się pytam, jak je zrobić.. a w jaki sposób tak
ci wyszło?
12 lis 19:04
Jack:
podstaw x=2, a następnie x=12 i twórz układ rownań. Na koniec wyznacz z układu równań
f(2).
12 lis 19:41
arigatou: w jaki sposób tworzy to układ równań? Mogłbyś to przedstawić? Nie miałem do czynienia z takim
przykładem
12 lis 20:17
Jack:
ja też nie.
1. równanie
f(2)−3f(1/2)=2*2−3
f(2)−3f(1/2)=1
2. równanie
f(1/2)−3f(2)=2*12−3
f(1/2)−3f(2)=−1
stąd układ równań:
f(2)−3f(1/2)=1
f(1/2)−3f(2)=−1
z tego układu wyznacz f(2) np. metodą przeciwnych współczynników.
12 lis 21:49