prosze o oblicznie granicy i krótki komentarz
piza: lim U{ x3+125} {2x2−50}
x→−5
12 lis 15:52
12 lis 15:53
piza: jakoś nie wychodzi
12 lis 15:59
12 lis 16:01
piza: ja tez się pomyliłem ma byc tak:
x→−5
do licznika można zastosować wzór skr. mnożenia a co z mianownikiem? jak policzę Δ to wychodzą
głupoty.
proszę o rozwiązanie
12 lis 16:40
Jack:
zauważ, że liczba −5 zeruje nam licznik i mianownik. To oznacza, że każdy z tych wielomianów
dzieli się bez reszty przez (x+5)... Albo inaczej: zapisz mianownik w postaci iloczynowej, a w
liczniku skorzystaj ze wzoru a3+b3.
12 lis 16:43
piza: | (x+5)(x2−5X+25) | |
| |
| (x−6)(x+8) | |
√Δ=14
x
1=6
x
2=−8
coś takiego?
12 lis 16:50