Rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
Ernest: √x2+6x+9−|x−2|=x
12 lis 20:46
corn: |x+3|−|x−2|=x
x=3 x=2
1)x∊(−∞,2)
2)x∊<2,3)
3)x∊<3,∞)
te przypadki trzeba rozważyć, tak mi się zdaje
12 lis 20:49
mac: prawie dobrze, tylko
corn zauważ, że miejsce zerowe to x = −3 i x = 2, więc?
12 lis 20:59
corn: ojć pomyłka

x=−3 x=2
1)x∊(−
∞,−3)
2)x∊<−3,2)
3)x∊<2,
∞)
^^ później trzeba zmienić znaki i ustalić przedział..
1).. −x−3+x−2=x <=> x=−5
2) x+3−x+2=x <=> x=5
3)x+3−x+2=x <=> x=5
więc 5 i −5?
12 lis 21:11
think:

f(x) = |x + 3| − |x − 2| − x
chcemy wiedzieć kiedy f(x) = 0
f(−4) = 1 − 6 + 4 = −1
f(−3) = −5 + 3 = −2
f(2) = 5 − 2 = 3
f(3) = 6 − 1 − 3 = 2
12 lis 21:18