Całka
14latek: Wyliczenie całki podstawieniem Eulera.
Witam! Mam pytanie, otóż mam taką całkę:
∫
√x2+1dx
I chcę ją obliczyć podstawieniem Eulera, chciałem to jakoś zrobić, podstawiając
√x2+1 = t−x,
| | 2√x2+1dt | |
jednak później mi wychodziło dx= |
| |
| | 2√x2+1+1 | |
czyli chyba coś nie tak, dalej nie liczyłem, mógłby ktoś krok po kroku zrobić ten przykład ? Z
góry dzięki

Pozdrawiam.
12 lis 21:47
12 lis 21:59
14latek: A nie da się tego jakimś podstawieniem zrobić ? Bo raczej wątpię, że ktoś zdołałby się nauczyć
tych wszystkich wzorów
12 lis 22:07
Jack:
widzę, jak się ten wzór wyprowadza i nie sądzę żeby dało się procedurę uprościć. Zresztą w paru
źródłach wygląda to tak samo. Co do wzorów, niektórych z nich nie trzeba się uczyć bo można
samemu do nich dojść, inne osobiście miałem do dyspozycji na analizie I więc też się nie
musiałem specjalnie uczyć
12 lis 22:11
Bogdan:
Przedstawiam rozwiązanie tej całki krok po kroku, chociaż prawdę mówiąc − szkoda czasu
na takie zabawy, lepiej skorzystać z gotowego wzoru.
| | √x2 + 1 | | x2 + 1 | |
E = ∫√x2 + 1dx = ∫(√x2 + 1* |
| )dx = ∫ |
| dx = |
| | √x2 + 1 | | √x2 + 1 | |
| | x | | 1 | |
=∫(x * |
| ) dx + ∫ |
| dx = A + B |
| | √x2 + 1 | | √x2 + 1 | |
| | x | |
A = ∫(x * |
| ) dx Stosujemy tu całkowanie przez części. |
| | √x2 + 1 | |
| | x | | 1 | | 2x | | 1 | |
u' = 1 v = ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| *2√x2 + 1 = √x2 + 1 |
| | √x2 + 1 | | 2 | | √x2 + 1 | | 2 | |
| | f'(x) | |
Skorzystałem z zależności: ∫ |
| dx = 2√ f(x) |
| | √ f(x) | |
A = x
√x2 + 1 − ∫
√x2 + 1 dx = x
√x2 + 1 − E
| | 1 | |
B = ∫ |
| dx Stosujemy I podstawienie Eulera: x + √x2 + 1 = t |
| | √x2 + 1 | |
| | t2 − 1 | | 1 | | 1 | |
√x2 + 1 = t − x ⇒ x2+1 = t2−2tx+x2 ⇒ x = |
| = |
| (t − |
| ) |
| | 2t | | 2 | | t | |
| | 1 | | 1 | | t2 + 1 | |
dx = |
| (1 + |
| )dt = |
| dt |
| | 2 | | t2 | | 2t2 | |
| | t2 − 1 | | t2 + 1 | |
√x2 + 1 = t − x = t − |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | |
| | 2t | | t2 + 1 | | dt | |
B = ∫ |
| * |
| dt = ∫ |
| = ln|t| + C1 = ln|x + √x2 + 1| + C1 |
| | t2 + 1 | | 2t2 | | t | |
E = A + B ⇒ E = x
√x2 + 1 − E + ln|x +
√x2 + 1| + C
1
2E = x
√x2 + 1 + ln|x +
√x2 + 1| + C
1
| | 1 | |
E = |
| (x√x2 + 1 + ln|x + √x2 + 1|) + C |
| | 2 | |
12 lis 23:28
Marcin W: ze tez ci sie chcialo Bogdan

...
12 lis 23:33
M4ciek: Przynajmniej sobie to
Bogdan utrwala i nie zapomina.
12 lis 23:35
Marcin W: ja na kartce to sobie moge utrwalic ale klepac tu kodem mi sie zwyczajnie nie chce
12 lis 23:36
Janusz: ale rzeźniki Bogdan co ty skończyłeś ?
12 lis 23:36
M4ciek: Tez bedziesz mial wprawe
12 lis 23:36
Janusz: ja tak lubie mate i tez bym chcial robic takie zadania ale wiedza mnie zawodzi
12 lis 23:37
M4ciek: Tez bym chcial , ale uwazam ,ze nikt sie z umiejetnosciami rozwiazywania np. calek nie urodzil

Tylko ciezko pracowal i sie nauczyl.
12 lis 23:39
Marcin W: polecam krysicki wlodarski 2 czesci

analizy plus neta do nauki calek
12 lis 23:44
Bogdan:
Praca przede wszystkim, codziennie, " w świątki, piątki i w niedziele", ale pewne
predyspozycje, talent, a także przyjemność, a nawet radość z ćwiczeń − dają efekty.
12 lis 23:56
Krzysiek: Można też przez podstawienie funkcji hiperbolicznej:
Mamy 1 + sinh
2(Φ) = cosh
2(Φ)
Więc zróbmy podstawienie: x = sinh(t) ⇒ dx = cosh(t) dt
Wtedy całka zmienia się w:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫cosh2 (t) dt = |
| ∫(e2t + 2 + e−2t) dt = |
| ( |
| e2t − |
| e−2t + |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2t) + C = |
| sinh(2t) + |
| t + C |
| | 4 | | 2 | |
Pierwszy wyraz przekształcamy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| sinh(2t) = |
| sinh(t) cosh(t) = |
| sinh(t) √1+ sinh2 (t) = |
| x √1 + |
| 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2
A drugi wyraz to nic innego jak:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| t = |
| arcsinh(x) = |
| ln |x + √x2 + 1| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
(To można zobaczyć przekształcając definicję sinh'a)
Czyli odp:
| 1 | | 1 | |
| ln |x + √x2 + 1| + |
| x √1 + x2 + C |
| 2 | | 2 | |
13 lis 04:26
knot: ∫x2((1−x2)(1/2))dx=
11 mar 18:14