ciag geometryczny
dami: miedzy liczby 3i48 wstaw trzy liczby a,b,c takie,aby ciag(3,a,b,c,48)byl ciagiem geometrycznym
12 lis 21:01
think: (3, 3q, 3q2, 3q3, 48 = 3q4)
12 lis 21:07
think: można też skorzystać z tego że
b2 = a1*a5
12 lis 21:09
kama13: W ciągu geometrycznym a1 =3, a5=48
a5=a1*q4
3*q4=48 /:3
q4=16
q=2
a=3*2=6
b=6*2=12
c=12*2=24
12 lis 21:09
think: kama a jest gdzieś powiedziane, że te liczby mają być z przedziału (3,48) ? albo że tylko
dodatnie

bo jeśli tak nie jest powiedziane to niesłusznie wyrzuciłaś przypadek że q = −2 co
też oznacza że q
4 = 16
12 lis 21:12