matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.4.2014
Zadania
Odp.
4
tyu:
czy ktoś mi wytłumaczy na tym zadaniu co to jest "zdarzenie przeciwne" − domyślam się, że to jest przeciwieństwo jakiegoś wyboru, który jest możliwy. Ten dział z definicją
0
olcia:
Równanie ∣∣x3−12x∣∣=k może mieć
6
Iga:
Jeżeli długości boków czworokąta są liczbami niewymiernymi, to
0
llo:
Mam problem z tym zadaniem:
1
Banan:
Potrzebuję pomocy z zadaniem, otóż: "W okręgu o (O, r) odległość cięciwy od środka okręgu wynosi d. Oblicz długość tej cięciwy
6
Jurek:
Podaj prawidłową odp Równanie sin x=a
1
Tazbirek:
liczba 3 jest granica ciągu. mam tu podane 4 ciągi jak sprawdzić który z nich jest poprawny ?
2
Kasia:
Na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 6 i 8 opisano okrąg i weń wpisano okrąg. Oblicz stosunek promieni tych okręgów.
2
ala:
Na ile sposobów można posadzić n par wrogów wokół okrągłego stołu, tak aby wrogowie nie siedzieli obok siebie?
4
maturzysta:
Jak rozpisać warunek S5−S3=72
1
dOb;*:
Ciąg (an) określony jest wzorem an=n2+10n+1. Zatem : − pierwszy wyraz ciągu (an) jest równy 12.
13
mateusz:
Mam problem z jednym zadaniem, nie wiem jak wykazać, że ciąg an=cos (1/n) nie posiada granicy. Proszę o pomoc!
2
Hugo:
dla jakich wartości parametru x suma kwadratów różnych pierwiastków równania x
2
−2xsinx−cos
2
x=0 jest równa 3?
8
bożena:
Korzystając z definicji, oblicz pochodne następujących funkcji w punkcie
3
maturzysta:
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego an, jeżeli S3=35, a różnica wyrazów pierwszego i czwartego wynosi 17.5.
4
anula:
Kierowca samochodu dysponuje 5 oponami. 3 znich sa jednego rodzaju , 2 drugiego . Przepisy bezpieczenstwa jazdy zalecają by dwie opony z przodu i dwie z tylu byly tego samego rodzaju .
4
Barry:
co z tym dalej zrobić pomocy
2
maxio:
mam oto takie zadanie: kwadrat o boku dlugosci 4a podzielono na 16mniejszych kwadratow
3
L.A.:
Jak mam to zrozumieć? : Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną kąt α taki, że sinα=0.28. gdzie dokładnie znajduje się ten kąt? czy chodzi tu o
0
maxio:
komisja liczy 8 osób. Prezydium komisji to przewodniczacy i jego zastepca ,wybrani sposrod czlonkow tej komisji. Model pracy komisji jest taki,ze co kwartal zmienia sie przynajmniej
3
Barry:
siema pomożcie mnie rozwiązać ten przyklład
5
ania :
Sześć ponumerowanych kul rozmieszczamy w pięciu ponumerowanych szufladach. Oblicz prawdopodobieństwo, że w każdej szufladzie będzie co najmniej jedna kula.
4
LEANNE:
:::rysunek::: Na podstawie zamieszczonego wykresu funkcji określ jej własności:
1
doris:
2 wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 3 a trzeci wyraz tego ciągu wynosi −5. Ile pierwszy wyraz tego ciągu wynosi?
29
kyrtap :
https://www.youtube.com/watch?v=o6DT3rQJfD4
7
abc123:
Dana jest funkcja określona wzorem: f(x) = (m+1)x
2
+ 2(m+1)x + 3−m
2
. Niech x
1
, x
2
będą miejscami zerowymi funkcji f. Udowodnij, że funkcja g(m) = x
1
2
+ x
2
2
jest funkcją rosnącą
13
vld:
Tożsamość trygonometryczna
0
olek:
W trojkacie prostokatnym ABC dl. przyprostokatnych wynoszą: AC=12 i BC=9. Na przeciwprostokatnej AB tego trojkata wybrano punkt D taki, ze AD= 13AB. Oblicz sin kata DCA.
1
Ewelina:
Korzystajać z własności logarytmów wyznacz x w poniższym równaniu log(x−3)
1
16
=−4 potem (x−3)
−4
=
1
16
i co dalej? proszę o pomoc
4
bożena:
oblicz pochodną f(x)=−2
1
maturzysta:
Stosunek sumy trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego do sumy wyrazów pierwszego i trzeciego wynosi 0.7.Oblicz iloraz q.
13
dawiop:
Z okna latarni morskiej rzucono do góry kamień. Wysokość, na jakiej znajduje się kamień względem ziemi, mierzoną w metrach opisuje funkcja f(x)=50+15x−5x
2
, gdzie x oznacza czas w
2
qudis:
W pudełku znajduja się żetony. Wśród nich jest 6 żetonów o nominale 5 zł oraz n żetonów o nominale 10 zł. Losujemy z pudełka dwa żetony. Prawdobodobieństwo zdarzenia polegajacego na
2
bożena:
Jak się oblicza f(x+h) jeśli np. mam f(x)=1/2x
2
wera:
W dwóch pudełkach znajdują się kule. W pierwszym pudełku są 3 kule zielone,4 czerwone oraz 5 białych. W drugim pudełku natomiast są 1 zielona, 3 kule czerwone oraz 2 kule białe
4
Kasia:
Wykaż z definicji że funkcja f(x)=
x
x−1
jest malejąca w zbiorze 1,+
∞
Nie mogłam sobie z tym poradzić.
27
Merkury:
http://puu.sh/8krh4.png
2
Kajka :
rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań
1
analizaaa:
Dane są okręgi o
1
: x
2
+y
2
+4x−4y−17=0 i o
2
: x
2
+y
2
−8x−4y+7=0. Oblicz pole czworokąta, którego wierzchołkami są środki okręgów o
1
i o
2
oraz punkty przecięcia tych okręgów.
2
pomocy ;_;:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R) dla których funkcja f(x)=(m−5)x
2
−4mx+m−2 ma dwa różne miejsca zerowe x1,x2. Następnie naszkicuj wykres funkcji G(m)=1/x1+1/x2.
0
maxio:
suma promieni trzech kul jest stala i rowna 3. dwie sposrod tych kul maja jednakowego promienie. uzasadnij ze suma pol powierzchni wszystkich kul jest najmniejsza gdy ich promienie
0
filmowypan:
powierzchnia boczna stozka po rozcieciu wzdluz tworzacej i rozlozeniu na plaszczyznie jest polkolem. uzasadnij ze przekroj osiowy takiego stozka jest trojkatem rownobocznym
6
ShowTime:
jeśli mamy prostokąt o powiedzmy bokach a,b (gdzie a>b) , i w pierwszym przypadku obrócimy go wzg boku dłuższego, a w drugim przypadku wzg boku krótszego to v1<v2 czy v1>v2
4
bonson:
POMOCY! Za nic w świecie nie moge skminić jak obliczyć wysokość...
0
ala:
Jak wykazać, że jeśli A⊂B i B⊂C to (A∪B)⊂C ?
0
adamada:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R) dla których funkcja określona wzorem f(x)=(m+1)x
2
−2
√
2
x+m+2 ma dwa różne miejsca zerowe x1, x2 takie że x1*x2≥m.
0
daniel:
Pani kozłowska wzięła w banku kredyt w wysokości 40000 zł na zakup samochodu.roczna stopa procentowa kredytu jest równa 16 %. kredyt na być spłacony w ciągu dwóch lat, w kwartalnych
0
analizaaa:
Dane są punkty A(−3,2) i B (5,−2). Wyznacz na prostej m: y=−2x+2 taki punkt C, aby trójkąt ABC był prostokątny i odcinek AB był przeciwprostokątną w trójkącie.
0
filmowypan:
promien kuli ziemskiej jest w przyblizeniu rowny 6370, oblicz dlugosc rownoleznika 30stopni
0
janja:
:::rysunek::: dzbanek w ekspresie do kawy ma ksztalt stozka oblicz ile szklanek kawy miesci sie w tym dzbanku
0
janja:
oblicz pole pow. calkowitej stozka w ktorym objetosc jest liczbowo rowna polu podstawy a cosinus kata miedzy tworzaca i wysokoscia jest rowny 12/13
1
janja:
powierzchnia boczna walca po rozcieciu jej wzdluz tworzacej i rozlozeniu na plaszczyznie jest prostokatem w ktorym dlugosci bokow pozostaja w stosunku 1:4 przy czym krotszym bokiem jest
1
danek:
Zadanie z całkami... ktoś pomoże? oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu dookoła osi Ox figury ograniczonej liniami
0
sw910kkk:
Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych nie mniejszych od 500 wylosowano jedną liczbę i określono zdarzenia A – wylosowana liczba jest podzielna przez 3, B – wylosowana
2
Kajka :
Narysuj funkcję 2x−y+3=0 i opisz jej własniści
6
Matejko:
W okręgu o średnicy 10cm kąt środkowy α ma miarę 120
o
. Oblicz długość cięciwy odpowiadającej temu kątowi.
4
Matejko:
W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości przyprostokątnych |AB|=a oraz |AC|=b. Dwusieczna kąta prostego przecina przeciwprostokątną w punkcie D. Oblicz długość odcinka |AD|
1
uszek:
Jak rozwiązać układ równań z parametrem? ax
1
+ x
2
+ x
3
= 1
3
Matejko:
trapez opisany na okręgu o promieniu r=5 ma dwa kąty o miarach 90
o
i 45
0
. Znajdź długość boku trapezu i jego pole
5
bemo:
sinx=
|x|
x
0
eugen:
Witam, mam do was prośbę wytłumaczy mi ktoś jak rysować i i odczytywać zbiór wartości bezpośrednio z wzoru np: takiego
0
bzyk:
Hej moglibyście pomóc z zadankiem jednym? Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AB | = |AC | = 7 , |BC | = 6 . Krawędzie boczne mają długości: |DA | = 7 , |DB
40
P@weł:
:::rysunek::: Witam , mam zadnie z nierówności i mam co do niego pytanie , oto one:
0
Jancio:
wyznacz te wartości x∊<o, 2π> dla których liczyb 1/2, sinx, sin2x są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
7
buczek2:
Dana jest funkcja f(x)=sinx
9
kuben:
POMOCY Liczba (1+12000)2001 jest
0
muminek:
1. Wyznacz sumę wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych, które z dzielenia przez 5 dają resztę 4.
0
Kevin:
Witam! Mam ogromną prośbę jutro mam spr. a nic nie czaje
0
frgvewgvwegvewgfvwdrgvfgfvwegf:
W prostokącie ABCD wierzchołek D połączono odcinkami ze środkami E i F boków AB i BC, zaś M i N to punkty przecięcia tych odcinków z przekątną AC(patrz rysunek). a) Uzasadnij, że odcinki
1
maturzysta:
Wewnątrz kąta o mierze: 60
o
, znajduje się punkt A odległy od jednego z ramion kąta o 3 od drugiego o 6. Oblicz odległość punktu A do wierzchołka kąta.
4
kalaaa:
Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi w granicy funkcji niewłaściwej? lim
x+3
x
2
−1
6
kuben:
Pomóżcie Liczby x i y są odpowiednio siódmym i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Zatem
7
Lore:
Ktoś wie może do ilu lat ,po napisaniu matury można ją poprawiać? Tzn chcę napisać jeszcze raz dwa przedmioty na poziomie rozszerzonym, a zdawałem w 2012 roku.
0
aga123:
W prostokącie ABCD wierzchołek D połączono odcinkami ze środkami E i F boków AB i BC, zaś M i N to punkty przecięcia tych odcinków z przekątną AC(patrz rysunek).
4
tyu:
W grupie 20 osób jest 12 kobiet. ile jest sposobów wybrania 5 osobowej delegacji z tej grupy tak aby znalazły się tam
2
qwe:
W trójkąt równoramienny ABC o bokach długości 13, 13, 10 cm wpisano koło. Styczna do koła, równoległa do podstawy, odcina od trójkąta ABC trójkąt DEC. Oblicz pole trójkąta DEC.
1
Hugo:
:::rysunek::: czy:
1
kuben:
POMOCY! (1+tgα)(1+tgβ)=2ctgαctgβ , zatem
3
aga:
W Gdańsku kilogram truskawek kosztuje 4 zł, a w Płocku 2,50zł. Cena truskawek w Gdańsku jest wyższa od ceny truskawek w Płocku o?
2
kuben:
Dla dowolnych zdarzeń A, B, C prawdopodobieństwo P(A∪B∪C) zdarzenia A∪B∪C spełnia warunek P(A∪B∪C)≤P(A)+P(B)+P(C)
0
Azazello:
T:ℛ
4
→ℛ
4
{e1,e2,e3,e4}, e1=(1,0,0,0) e2=(0,1,0,0) e3=(0,0,1,0) e4=(0,0,0,1)
7
kuben:
Liczba 10!+11!+12! a)jest kwadratem pewnej liczby całkowitej
1
Bartek:
Narysuj prostą określoną równaniem:
10
marcel544:
Rozwiąż nierówność: b) (2x+3)(2x+1)(x−1)<0
4
kuben:
Niech a=log
1
1
10,b=log
1
3
10,c=log
7
10. Suma odwrotności liczb a,b,c jest liczbą
1
KUBA:
Dany jest wielomian w(x)= x
5
+ 6x
3
+ 4x
2
+ mx + k wyznacz parametry m i k tak aby ten wielomian był podzielny przez wielomian g(x) (x+3)
2
20
Carla:
(x
2
− 9)
√
x−2
=0
2
kuben:
W rozwinięciu (1+x)n współczynnik przy x20 jest równy współczynnikowi przy x50. Wówczas n musi być równe:
10
pan fizyk:
Dziedzina będzie R tylko wtedy jeśli wyrażenie logarytmowane będzie dodatnie, a wyrażenie pierwiastkowane musi być także dodatnie (nie może być zerowe −> 0 w mianowniku).
1
pan fizyk:
dla jakich wartości x dwumiany x i x−2 będą ujemne?
1
Kermi11:
Witam,mam do Was pytanie mainowice chodzi o akrusze OE Pazdro. Dostałem kilka do zrobienia ale cholera w porówaniu z zadaniami z OKE czy CKE to jest naprawde
3
Marek:
dy/dx+y/x=1/x
3
2
Jacek:
Zadanie z wartością bezwzględna: ||m|−2|−7>0
24
kyrtap :
Szykujcie popcorn na noc.
0
rusalka:
Trzy liczby x,y,z w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.Suma tych liczb jest równa 30 .Jeżeli każdą z liczb x i z zmniejszymy o 5, a y o 6, to otrzymane liczby będą trzeba
0
Muminek:
1. Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym a
n
=n
6
−10n
3
+26. Wykaż że wszystkie wyrazy tego ciągu są większe od 1.
22
kyrtap :
Draghan mnie ta matura trochę zjadła z 2008
3
Janek:
Różniczkowanie w zadaniu z elektrotechniki
3
Anonim:
:::rysunek::: Podstawą ostrosłupa jest trapez opisany na okręgu o promieniu r i kątach ostrych α, 2α.
10
Damian:
Siema,czy macie jakieś wzory których nie ma w karcie,a warto by było je zapamiętać?albo twierdzenia?matura rozszerzona jbc
dzięki i pozdro
13
ShowTime:
mamy przykładowo 6
2
= 3
2
*2 czy 3
2
*2
2
bo mam przykład : 2*3
2
−6
2
6
Julik:
Witam. Jak zastosować regułę de l'hospitala w takim przykładzie:
3
√
x
2
−x. To jest przykład
∞
−
∞
1
Anniiiaaa:
x
2
+ 2x − 15
x
2
+4x
x
3
+ x
2
+ x +1
:
−
x
2
− 9
x
2
− 7x + 12
x
3
+ x
3
agatixa:
jaka jest wysokość budynku rzucajacego cień o długości 25m,gdy promienie sloneczne tworzą kąt z ziemią 60stopni.Proszę o pilną pomoc i wszystkie wyliczenia.
4
...:
Pomoże albo podpowie mi ktoś z podzieleniem wielomianu z parametrem
proszę
1
Agata:
oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 49 cm i przekątnej ściany bocznej 30 cm.
1
nisis96:
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) zbiorem rozwiązań nierówności
(m+2)x
2
+x+m+2
<0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych?
x
2
−(m+5)x+9
0
Jaszczura:
Cześć,
3
laik matematyczny:
Narysuj wykres i określ zbiór wartości funkcji f (x) = 3x − 5 dla xÎ −1,3 . Wskaż miejsce zerowe funkcji.
2
Cersei:
Funkcje − rysunek
4
Matejko:
Dla pewnego kąta α prawdziwy jest wzór 3sinα =
√
3
cosα Wyznacz α jeśli 0
o
<α<90
o
dlaczego nie można podnieść do kwadratu i obliczyć? wychodzi wtedy 45
o
a ma być 30
o
0
michal98763:
Mam do obliczenia niepewność złożoną ze wzoru:
4
MacMeN:
Oblicz P(A), wiedząc, że P(A ∩ B)= 0,61 i P(A ∩ B')= 0,18. Prosiłbym o dokładne wyjaśnienie i rozwiązanie krok po korku,ponieważ nigdy nie robiłem zadań
0
szał:
. Rozważ następującą sekwencję rotacji pewnego ciała sztywnego Obrót o 45 stopni względem globalnej osi x,
8
nisis96:
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) zbiór rozwiązań nierówności x
2
+(m−1)x+m
2
≤0 zawiera się
x−1
w zbiorze rozwiązań nierówności
<0
x+1
0
szał:
Rozważ następującą sekwencję transformacji Obrót o 45 stopni względem ustalonej osi x,
0
Mateusz:
Wyznaczyć macierz obrotu względem osi u = [1,1,1]T o kąt 45 stopni .
3
Hugo:
:::rysunek:::
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=5914
4
Madzia:
(x − y)
2
+ 1 = y';
0
K:
a) lim =
√
2n
−
√
n+10
n→
∞
5
Eliza:
Wszystkie krawędzie prawidłowego ostrosłupa czworokątnego mają długość a. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną poprowadzoną przez środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i
5
xxx:
Nie wychodzi mi jeden przykład z zadania. Czy mógłby mi ktoś z nim pomóc?
0
~rnj:
1.Odcinki KL i MN o długościach odpowiednio 10 cm i 4 cm są podstawami trapezu o wysokości 6 cm. Wyznacz konstrukcyjnie środek i określ skalę jednokładności, w której odcinek MN jest
10
Zuza:
rozwiąż nierówność: 10x
2
≥ 25x
5
Matejko:
obliczyć długość promienia okręgu wpisanego w wycinek koła o kącie środkowym 60 stopni i polu P.
5
Madziulka:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) =
8
Radek:
Zadanko proszę o sprawdzenie:
1
Adam:
http://i.imgur.com/o2Mmx22.png
10
Cersei:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x) = x
3
− x
2
− 9x + 9 i podaj współrzędne punktów wspólnych wykresu funkcji f i osi układu współrzędnych.
7
pigor:
..., proponuje ci zrobić tak : "wyjmij" sobie ΔACD i "włóż go" do wnętrza ΔAEC, tak aby wierzchołki
2
Filip:
Potrzebowałbym odpowiedzi jeszcze dzisiaj, czy istnieje styczna do wykresu funkcji y=−|x| w punkcie x=0? czy ma to jakieś powiązanie z tym że w tym punkcie nie ma pochodnej ?
0
ABC:
Jak rozwiązać całke? zaczalem juz liczyc, co nastepnie zrobić? wyrzucic 2 przed całke? wtedy w mianowniku zostanie
44
laik matematyczny:
a) Narysuj wykres funkcji
0
kyrtap :
Zawodus jesteś?
3
dsdsad:
Dana jest suma ciągu arytmetycznego S
n
= 2n
2
−n
13
laik matematyczny:
a) Sprawdź, który z punktów należy do wykresu funkcji y= 2x2 : A(2,4); B(3,18); C(1,0); D(0,0) b) Dla jakiego m punkt P(3,2m−1) należy do wykresu tej funkcji.
1
Mikołaj:
http://www.zadania.info/d193/5737884 mógłby mi ktoś wytłumaczyć podpunkt a, bo za nic w świecie nie mam pojęcia, skąd takie wyniki?
1
aa:
układ równań : 6=−a+b−c
10
alex:
hej czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przekształcać funkcje wymierną f(x)=ax+b/cx+d na postać f(x)=s/x−p +q
11
Kasia:
Oblicz dla jakich wartości współczynników m i n wielomian P jest dzielnikiem wielomianu W gdy: W(x)=x
4
+8x
3
+mx
2
+nx+6
2
Matejko:
Jeżeli mamy w stereometrii że jakiś bok jest równy a=m
√
1−sin
2
β
to zapisujemy to jako a=mcosβ bo ta wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia czy nie?
1
misiek:
Uzasadnij, że jeżeli x∊(0;1), to spełniona jest nierówność log(x)
(
x+1)+log(x+1)
(
x)<−2 Sorki za taki zapis, ale log(x)
(
x+1) oznacza logarytm przy podstawie "x" z "x+1".
32
kyrtap :
wiecie te nierówności to chyba najcięższe zadanie z matury
5
kyrtap :
Angielski Znacie może jakieś stronki z czytankami i słuchankami podzielonymi tematycznie na poziomie
10
sierra:
witam czy mam to dobrze? Ze zbioru liczb Z = {0,1,2,3,...,2012} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy liczbę podzielną przez 13 lub przez 5
15
jj:
Jak rozwiązać to równanie w przedziałach:
2
mgt:
Zbiór {1,2,3,4,5,6,7,8} uporządkowano w sposób losowy. Obliczyć prawdopodobieństwo wystąpienia w tym uporządkowaniu:
37
Domel:
Trochę ci się przesunęły punkty A i B
3
Robak:
1. Badano skażenie diety pestycydowym preparatem Cynkotox i jego wpływ na retencję azotu w organizmie zwierząt laboratoryjnych. Przebadano 30 szczurów. Szansa na hamowanie procesu
4
Karolina006:
−6
1.Zbiorem wartości funkcji f określonej wzorem f(x)=
jest przedział <−1;2>.Wyznacz
x
dziedzinę tej funkcji.
1
ek.:
Oblicz kurs złotówki wobec koszyka walut, jeśli w koszyku uwzględniono: Euro 50 % kurs 4 PLN,
3
maniek:
Podłoga została wyszlifowana za pomocą pierwszej szlifierki w czasie 35 godzin, wykonanie tej samej pracy przy użyciu drugiej szlifierki zajęło 40godzin. Ile czasu zajmie wyszlifowanie tej
9
mati:
W pudełku znajdują się trzy kule białe i osiem kul czarnych. Losowo wyciągamy dwie kule ze zwracaniem. Znajdź prawdopodobieństwo, że jedna z nich będzie czarna a druga biała.
2
nanaw:
Parabola y=ax
2
+bx+c przechodzi przez punkty (1,−2) i (0,1). Jej osią symetrii jest prosta x=2. Wyznacz współczynniki a, b i c.
2
nanaw:
Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej są liczby −4 i 2, a jej wykres przecina oś y w punkcie o drugiej współrzędnej (−1). Wyznacz wzór tej funkcji.
9
qu:
chyba 93
2
nanaw:
Wyznacz współczynniki funkcji y=ax
2
+bx+c wiedząc, ze dla x=2 przyjmuje ona wartość najmniejszą równą 2 oraz jej wykres przechodzi przez punkt (4,6).
4
nanaw:
Parabola y=ax
2
+bx+c ma wierzchołek w punkcie (4,6) i przechodzi przez punkt (1,3). Wyznacz współczynniki a, b i c.
4
nanaw:
Funkcja f(x)=2(x−p)
2
+q przyjmuje wartości ujemne tylko dla x ∊ (1,3). Wyznacz p i q
5
omen:
Punkty C=(6,6) i D=(2,4) są krańcami krótszej podstawy trapezu równoramiennego ABCD. Dłuższa podstawa należy do prostej opisanej równaniem y=12x−2. Ramię trapezu ma długość √40 Wyznacz
0
Piotr:
du
Dla diody idealnej dane jest
= 1 Ω przy prądzie I
0
. Oblicz I
0
, T=300K.
di
zał. I
0
>>I
s
3
Marek:
Dane są punkty A = (−2,3) i B = (6,−1)
4
Jacek:
→
1
bbc:
Przedstaw graficznie zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunki: sin(y − 2x) = 0, x∊<−2π, 2π>, y∊<−2π, 2π>
3
Loka:
Proszę o pomoc
1. Które arkusze na koniec warto przerobić?
3
sasa:
w trapezie którego podstawy maja długosci 12 i 4 miara kata przy dłuższej podstawie wynosi 60 oblicz pole i obwód. oraz podaj mirę drugiego kąta
8
Robak:
Mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie okrąg o jest obrazem okręgu o równaniu x
2
+y
2
−6x+8y=0 w jednokładności o środku s=(5,2) i
11
Hugo:
Wytłumaczcie mi coś
http://www.zadania.info/354475
4
bbc:
witam funkcja y=(1/2)
2
x
równa się funkcji y=2
−
2
x
? innymi słowy cze te wykresy są identyczne? pytam ponieważ mam problem z rysowaniem i nie wiem czy mogę tak przekształcać
1
Robak:
Dostałem humorku na noc i jak patrze na to zadanie to płaczę i się śmieje bo jest strasznie proste, a ja tego nie widzę
205
kyrtap :
Gotowi na noc pełną wrażeń?
4
Mikołaj:
http://www.zadania.info/d683/353131 mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego dziedzina jest tak zapisana? Wszystko dobrze wyliczyłem, czyli założenia, ale nie mam pojęcia, skąd ten zapis. Mógłby mi ktoś pomóc? Będę
5
Marta96:
Wyznacz wartość parametru m, dla której odległość od punktu P=(m
2
,3m−1) od prostej y=x+2 jest najmniejsza możliwa.