W trójkącie prostokątnym ABC
Matejko: W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości przyprostokątnych |AB|=a oraz |AC|=b. Dwusieczna
kąta prostego przecina przeciwprostokątną w punkcie D. Oblicz długość odcinka |AD|
jest jakiś wzór na dwusieczną bo nie mam pojęcia jak to policzyć
23 kwi 19:34
Matejko:
23 kwi 20:07
Tadeusz:
... włącz myślenie .. nie szukaj gotowych wzorów ... może policz pole tego
trójkąta dwoma sposobami i przyrównaj −
23 kwi 20:20
Eta:
| | ab | | bx | | ax | |
P= |
| , P1= |
| *sin45o, P2= |
| *sin45o |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P=P
1+P
2 ⇒ x=........
23 kwi 20:29
Matejko: macie racje super opcja

dzięki
23 kwi 20:41