Równanie z pierwiastkiem
Carla: (x2 − 9)√x−2 =0
23 kwi 18:13
pan fizyk: podpowiedź: podnieś obustronnie do kwadratu
23 kwi 18:14
Carla: Tak zrobiłam. Wyszło mi x=3 lub x=−3 lub x=2.
W odpowiedzi jest x=3 lub x =2.
23 kwi 18:18
Saizou : najpierw dziedzina
x−2≥0⇒x≥2
(x2−9)=0 lub √x−2=0
x=3 x=−3 x=2
ale x=−3 nie należy do dziedziny xd
23 kwi 18:21
pan fizyk: Nie uwzględniłaś dziedziny.
Dla x=−3 wychodzi ci owszem x2−9=0 ale także √−5.
23 kwi 18:21
PW: Nie postępuj schematycznie.
Najpierw dziedzina: x∊[2,∞) z uwagi na istnienie pierwiastka.
Po lewej stronie jest iloczyn, jest on równy zeru wtedy i tylko wtedy, gdy jeden z czynników
jest zerem:
x2−9 = 0 ∨ √x−2 = 0, x∊[2,∞).
(x−3)(x+3) = 0 lub x=2, x∊[2,∞).
Cały dowcip w tym, że pierwsze równanie ma tylko jedno rozwiązanie: x = 3 (miejsce zerowe
drugiego czynnika − liczba −3 − nie jest rozwiązaniem, bo nie należy do dziedziny).
23 kwi 18:22
Carla: Dzięki bardzo. Zapomniałam o tej dziedzinie.
23 kwi 18:22
Saizou : PW też tak zrobiłem xd
23 kwi 18:23
Carla: √2x+5 − 1 = x
Czy takie równanie mogę na legalu podnosić do potęgi?
23 kwi 18:26
razor: możesz jeżeli wyniki które ci wyjdą podstawisz do pierwotnego równania i sprawdzisz czy mają
sens
23 kwi 18:27
razor: aczkolwiek łatwiej jest przerzucić 1 na prawą stronę i wtedy podnosić
23 kwi 18:28
PW: Cześć
Saizou, między 18:21 a 18:22 nie mogłem widzieć Twojego rozwiązania, pisałem swoje
23 kwi 18:30
Carla: Przerzuciłam 1. Wynik mi się nie zgadza
23 kwi 18:30
Carla: Już wiem.
23 kwi 18:31
Carla: Dzięki znowu
23 kwi 18:31
Carla: Mam jeszcze pytanie czy jest jeszcze inna metoda rozwiązywania takich równań z pierwiastkami
niż podnoszenie do kwadratu?
23 kwi 18:33
razor: Np. jeżeli masz równanie typu
x−2 + 4√x−4 = 0
możesz przekształcić w ten sposób
x−4 + 4√x−4 + 2 = 0
podstawić √x−4 = t, t ≥ 0 i rozwiązać równanie kwadratowe
t2 + 4t + 2 = 0
23 kwi 18:36
Carla: okok
23 kwi 18:37
Carla: A znasz metodę analizy starożytnych? Jeśli tak to mógłbyś mi ją przypomnieć. Proszę
23 kwi 18:38
razor: podnosisz do kwadratu nie zwracając uwagi na dziedzinę po czym otrzymane wyniki wstawiasz do
pierwotnego równania i sprawdzasz czy mają sens
23 kwi 18:40
Carla: Dziękuję
23 kwi 18:41