Rozwiąż nierówność:
marcel544: Rozwiąż nierówność:
b) (2x+3)(2x+1)(x−1)<0
23 kwi 18:20
katB: Robię.
23 kwi 18:27
katB: Najpierw trzeba znaleźć pierwiastki tego równania , by narysować piękną wężownicę.
(2x+3)(2x+1)(x−1)<0
(2x+3)(2x
2−2x+x−1) < 0
4x
3 − 4x
2 + 2x
2 − 2x + 6x
2 − 6x + 3x − 3 < 0
4x
3 + 4x
2 − 5x − 3 < 0
teraz używasz tabelki Hornera , lub zwyczajnie rozkładasz wielomian na pierwiastki.
zrobiłem sobie tabelkę dla x = 1 : i wychodzi równanie :
(x−1)(4x
2+8x+3) < 0
teraz liczymy Δ i pierwiastki. I jeszcze nie zapomnijmy z 4 na sam początek.
| | 3 | | 1 | |
4 ( x − 1 ) ( x + |
| ) ( x + |
| ) < 0 |
| | 2 | | 2 | |
pierwiastki :
x = 1
Rysujemy wężownice. cdn.
23 kwi 18:43
razor: katB przecież postać iloczynową z której łatwo można odczytać pierwiastki miałeś już podaną, po
co to wymnażać i komplikować sobie życie?
23 kwi 18:44
marcel544: dzięki
23 kwi 18:45
katB:

Bierzemy wartości mniejsze od zera :
| | −3 | | −1 | |
czyli : dla x ∊ (−∞, |
| ) U ( |
| ,1) |
| | 2 | | 2 | |
C = 1
Jeśli coś słabo wytłumaczyłem to napisz.
23 kwi 18:47
katB: razor , masz rację. Chciałem narysować mu wykres , a tutaj na forum jestem drugi dzień, i jak
wpisałem jego funkcję , żeby aplikacja narysowała to wyskakiwał błąd , dopiero potem się
zorientowałem że wystarczy usunąć " − " na " − " i wszystko działa , tak to przez ten czas
myślałem że aplikacja nie czyta tego typu funkcje y = (2x+3)(2x+1)(x−1)

, więc
rozwiązałem , żeby miała ogólną postać.
Przepraszam
23 kwi 18:52
katB: Bo niestety skopiować funkcji się nie da , tylko trzeba przepisać. No cóż , mam nauczkę na
przyszłość
23 kwi 18:52
marcel544: może ktoś jeszcze pomóc..?
(3x−2)(x−3)3(x+1)3(x+2)4<0
23 kwi 19:04
katB:

to jest na takiej samej zasadzie , zauważ że posiadasz tutaj pierwiastki
4 i
3 stopnia ,
jeśli stopień pierwiastka jest nieparzysty to odbija się od pierwiastka , przy rysowaniu
wężownicy , a gdy jest parzysty to normalnie przechodzi.
23 kwi 19:10
katB: * jeśli stopień pierwiastka jes tnieparzysty to odbija się od osi OX
23 kwi 19:21