kombinacje
tyu: W grupie 20 osób jest 12 kobiet. ile jest sposobów wybrania 5 osobowej delegacji z tej grupy
tak aby znalazły się tam
b)co najmniej jedna kobieta.
k=kobieta m= mężczyzna
Liczyłem to tak:
1k i 4m lub
2k i 3m lub
3k i 2m lub
4k i 1m lub
5k i 0m, czyli
12*70+66*56+220*28+495*8+99=840+3696+6160+3960+99=14755,
prawidłowy wynik to 15448
| | | | | |
w necie jest takie rozwiązanie | − | =15504−56=15448 |
| | | |
Może mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd takie rozwiązanie?
23 kwi 18:48
razor: od wszystkich możliwych sposobów wyboru 5 osób spośród 20 odejmujemy te w których wybraliśmy
samych mężczyzn
23 kwi 18:50
tyu: na 15504 sposoby można wybrać 5 osób (kobiet i mężczyzn), a na 56 sposobów można wybrać tylko
mężczyzn, ale nadal nie rozumiem
23 kwi 18:55
tyu: chyba coś pomyliłem
23 kwi 18:56
tyu: 
mógłby ktoś wyjaśnić, bo nie za bardzo rozumiem podpowiedź
razor
23 kwi 19:03