równanie
jj:
Jak rozwiązać to równanie w przedziałach:
|x2−4|+|x+2|=6
23 kwi 12:19
ICSP:
1o x ≤ − 2
2o −2 < x < 2
3o x ≥ 2
23 kwi 12:47
PW: Trzeba rozpatrzeć 3 przedziały: (−∞,−2), [−2, 2) i [2,∞) i odpowiadające im 3 równania:
x2−4 − x − 2 = 6, x∊ (−∞,−2) lub −x2+4 + x + 2 = 6, x∊ [−2,2) lub x2−4 + x + 2 = 6, x∊[2,∞)
23 kwi 12:48
jj:
z czemu nie można w takich przypadkach:
1.(−∞−2)
<−2,2)
<2,∞)
23 kwi 12:49
ICSP: można i w takich
23 kwi 12:50
jj:
1.
x2−4−x−2−6=0
x2−x−10=0
2. x2−4+x+2−6=0
x2+x−8=0
tutaj coś nie tak musi być
23 kwi 12:51
J: Też można
23 kwi 12:51
PW: Dlaczego "coś nie tak"? Pod numerem 2 rozpatrujesz równanie dla x∊[2,∞).
23 kwi 12:54
jj:
Równanie mam dobrze ułożone w 2 ?
23 kwi 12:56
PW: Popatrz co napisałem o 12:48
23 kwi 12:58
jj:
nie rozumiem zmiany znaków w drugim ?
23 kwi 13:01
J: W t ym przedziale x2 − 4 jest ≤ 0
23 kwi 13:05
jj:
Dziękuję jasne już
23 kwi 13:09
jj:
ale teraz mam szał normalnie
jak biorę w drugim przedziale
[−2, 2)
−2 to mam źle a jak wezmę 1 to już ok ?
23 kwi 21:59
kochanus_niepospolitus:
nie bardzo Ciebie rozumiem teraz
1) napisz równanie jakie masz dla tego przedziału
i co Ci źle wychodzi
23 kwi 22:03
jj:
|x2−4|+|x+2|=6
drugi przedział [−2,2)
jeśli wezmę −2
x2−4+x+2−6=0
x2+x−8=0 wychodzą błędne wyniki
jeśli x=1
−x2+4+x+2−6=0
−x2+x=0
wychodzą poprawne
23 kwi 22:08
PW: Nie wiadomo dlaczego wykonujesz takie "operacje myślowe":
− Jak wezmę −2 wychodzą błędne wyniki
− Jak wezmę x=1 wychodzą poprawne.
Przedział [−2,2) został wybrany dlatego, że wiemy jaki jest na nim znak funkcji x2−4 i jaki
jest znak funkcji x+2 (obie mają wartość 0 dla x=−2, dla pozostałych x pierwsza przyjmuje
wartości ujemne, druga − dodatnie). Pozwala to zapisać równanie bez użycia wartości
bezwzględnej. Koniec, kropka, Nie podstawiamy teraz ani −2, ani 1, ani √2, bo i po co? Liczb
w tym przedziale jest nieskończenie wiele, takie sprawdzanie (czego?) nie ma sensu. Równanie
zapisane bez wartości bezwzględnej ma postać
−x2+4+x+2 = 6, x∊[−2, 2)
x2 − x = 0, x∊[−2, 2)
x(x−1) = 0, x∊[−2, 2)
Rozwiązaniem równania jest liczba 1. Drugie miejsce zerowe lewej strony rozpatrywanej na całym
zbiorze R, czyli liczba 0, nie jest rozwiązaniem, bo nie należy do dziedziny, którą jest
przedział [−2, 2).
Podsumowanie: Badane równanie ma na przedziale [−2, 2) jedno rozwiązanie − jest nim liczba 1.
24 kwi 16:21