prosze o pomoc
laik matematyczny: a) Narysuj wykres funkcji
| | ⎧ | −2x dla x∊(−∞:1> | |
| f(x)= | ⎩ | 2 dla x∊ (1:+∞) |
|
b) Przekształcając wykres, narysuj wykresy funkcji
g(x) = f(x) −3,
h(x)= f(x+4),
k(x) = −f(x)+2.
c) Dla każdej z narysowanych funkcji określ zbiór wartości.
23 kwi 14:05
bezendu:
No fajnie, i co ?
23 kwi 14:06
laik matematyczny: nie wiem od czego zacząć i jak?
23 kwi 14:09
J: Weź kartkę papieru i coś do pisania...
23 kwi 14:10
laik matematyczny: mam
23 kwi 14:11
J: No to startuj ... a) co to za fukcja: f(x) = − 2x i co to za funkcja: f(x) = 2
23 kwi 14:13
laik matematyczny: nie wiem
23 kwi 14:17
J: To faktycznie... nick masz trafiony

To są funkcje liniowe i ich wykresem jest .... ?
23 kwi 14:19
laik matematyczny: układ współrzędnych
23 kwi 14:20
J:
Nie ... będziesz rysował w układzie współrzędnych.. Umiesz narysować prostą : y = − 2x ?
23 kwi 14:23
laik matematyczny: no właśnie nie pamiętam jak tworzy się wykres,kojarze cos ze muszą byc dane punkty x i y
23 kwi 14:24
J:
Dwa punkty wyznaczają jednoznacznie prostą na płaszczyźnie. Znajdź dwa punkty należące do tej
prostej.( ich współrzedne muszą spełniać równanie prostej)
23 kwi 14:26
laik matematyczny: x=1 a y = − 2 tak?
23 kwi 14:28
J: No to jest jeden punkt A(1,−2) i weź drugi np.B(0,0) i teraz "cienko" narysuj tą prostą w
układzie.
23 kwi 14:30
J:

Masz taki rysunek ?
23 kwi 14:32
laik matematyczny: juz mam
23 kwi 14:36
J: Teraz druga prosta : y = 2 , to prosta równoległa do osi OX i przecinająca oś OY w punkcie
(0,2) i tez narysuj "cienko"
23 kwi 14:39
laik matematyczny: juz mam
23 kwi 14:41
J:

Teraz wybierasz fragmenty dla x > 1 oraz x ≤ 1 ... to co na zielono .. i to jest szukany
wykres.
23 kwi 14:44
laik matematyczny: na poczatku pomyliły mi się proste,ale teraz juz jasne

dziekuje
23 kwi 14:57
laik matematyczny: ale gorzej teraz z przekształceniem tego wykresu....
23 kwi 14:58
J: b) .. przesuwasz cały ten wykres o 3 jednostki w dół .
23 kwi 15:00
laik matematyczny: juz
23 kwi 15:03
J: c) wykres wyjściowy o 4 jednostki w lewo
23 kwi 15:04
laik matematyczny: a dlaczego w lewo? jak tam jest +4
23 kwi 15:05
J:
To długa historia.... , ale wykres: f(x − a) + b powstaje z wykresu f(x) przesunietego o
wektor u =[a,b]
Tutaj masz ( x + 4 ) , czyli wektor [ − 4,0]
23 kwi 15:07
laik matematyczny: aha,ok to juz narysowane
23 kwi 15:09
J: d) wyjściowy wykres "odbijasz" symetrycznie względem os OX i potem do góry o 2 jednostki
23 kwi 15:10
laik matematyczny: zrobione,ale nie wiem czy prawidłowo mam odbite
23 kwi 15:16
J: Weź kartkę z wykresem wyjściowym, odwróć spodem do góry i popatrz pod światło ... musi być to
samo
23 kwi 15:21
laik matematyczny: jest
23 kwi 15:22
laik matematyczny: i teraz zbiór wartosci okreslic....czyli oś Y
23 kwi 15:26
laik matematyczny: f (x)− 3 to Zw=<−5:+∞) tak?
23 kwi 15:27
J: Popatrz na pierwszy wykres ... jaką funkcja osiaga wartość minimalną , a jaką maksymalną ?
23 kwi 15:28
J: Tak ... chyba "łapiesz " ..
23 kwi 15:29
laik matematyczny: to wykres wyjsciowy czyli y= −2x i y=2 to wartosc minimalna to −2 a max t o +∞
23 kwi 15:31
J: OK.
23 kwi 15:32
laik matematyczny: f(x+4) to Zw ={ −∞:+∞} tak?
23 kwi 15:33
Dziadek Mróz:

Tak na marginesie, rysowanie funkcji liniowych polega na wyznaczeniu tylko lub aż 2 punktów
leżących na osiach współrzędnych. Nie trzeba szukać punktu dla jakiegoś x = 8 lub y = 4 tylko
według schematu:
gdy x = 0 to y = ? ⇒ pierwszy punkt A
gdy y = 0 to x = ? ⇒ drugi punkt B
Np. y = 3x − 2
gdy x = 0 to y = 3*0 − 2 = −2 ⇒ A = (0, −2)
gdy y = 0 to x = ↓
0 = 3x − 2
2 = 3x
| | 2 | | 2 | |
gdy y = 0 to x = |
| ⇒ B = ( |
| , 0) |
| | 3 | | 3 | |
23 kwi 15:34
J: Nie ... przesunięcie wykresu wzgledem osi OX nie zmienia zbioru wartości.
23 kwi 15:34
laik matematyczny: a − f(x) +2 to Zw= { −∞:4} ?
23 kwi 15:34
J: Tak.
23 kwi 15:45
laik matematyczny: to prawidłowo udało mi sie wyznaczyc wartości
23 kwi 15:47
J: Wygląda na to,że tak.
23 kwi 15:49
laik matematyczny: dziekuje bardzo za pomoc
23 kwi 15:51