Funkcja
nanaw: Funkcja f(x)=2(x−p)2+q przyjmuje wartości ujemne tylko dla x ∊ (1,3). Wyznacz p i q
23 kwi 10:37
J:
f(1) = 0
f(3) = 0 ..... układ równań i dwie niewiadome: p i q
23 kwi 10:39
ICSP: I sposób
| | x1 + x2 | | 1 + 3 | |
p = |
| = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
Dodatkowo wiesz, że f(1) = f(3) = 0
Wystarczy podstawić aby obliczyć q
II sposób
f(1) = f(3) = 0 podstawiasz i dostajesz układ równań z niewiadomymi p oraz q
III sposób
f(x) = 2(x−1)(x−3)
Sprowadzasz do postaci kanonicznej znanymi tobie sposobami i z niej odczytujesz p oraz q
Wybierz sobie
23 kwi 10:40
nanaw: poproszę o więcej informacji i jak najbardziej prosty sposób
23 kwi 10:56
J: Nie żartuj .... weź się do roboty !
23 kwi 10:59