geometria analityczna
Robak: Mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie
okrąg o jest obrazem okręgu o równaniu x2+y2−6x+8y=0 w jednokładności o środku s=(5,2) i
skali k=−1,5. znajdź środek i promień okręgu o.
No to zaczynam tak, że znajduje promień i współrzędne punktu S
S=(3,−4)
r=5
r'=5*−1,5=−7,5
Czyli mam już promień drugiego okręgu, ale jak dojść do jego środka?
Proszę o podpowiedzi
23 kwi 02:42
Robak: tutaj S=(3,−4) jest równe środkowi okręgu, przyzwyczajenie z równania okręgu.
S=(3,−4) = O=(3,−4)
23 kwi 02:44
23 kwi 04:36
Robak: Kiedy ja nie mogę wpaść jak to zrobić.. Widziałem to.
23 kwi 14:13
daras: k= −1,5 oznacza jednokładność odwrotną więc jak widziałeś ale czy czytałęś? a jesli
przeczytałeś, to czy zrozumiałeś, że okrąg do "góry nogami" będzie po prostu okręgiem o
dodatnim promieniu r = + 7,5
23 kwi 18:55
daras: środek okręgu będzie leżał na prostej prostopadłej do średnicy w odległości 1,5x wiekszej i po
drugiej stronie środka jednokładności S(5,2), a środek okręgu, który masz przekształcić ma
współrzędne O(3, −4) dalej już ty...
23 kwi 18:58
Mila:

x
2+y
2−6x+8y=0 w jednokładności o środku s=(5,2) i
skali k=−1,5. znajdź środek i promień okręgu o.
(x−3)
2−9+(y+4)
2−16=0⇔
(x−3)
2+(y+4)
2=25
S
1=(3,−4), r=5
S=(5,2) wsp.środka jednokładności
Z definicji jednokładności
S
2=(x,y) współrzędne środka nowego okręgu
SS
1→[3−5,−4−2]=[−2,−6]
| | −3 | |
SS2→=[x−5,y−2]= |
| *[−2,−6] |
| | 2 | |
x−5=3
y−2=9
x=8
y=11
Równanie:
Możesz skorzystać z wzoru na wsp. punktu po przekształceniu:
S(a,b)=(5,2) środek j.
(x,y)=(3,−4) dany punkt
x'=k*(x−a)+a
y'=k*(y−b)+b
| | −3 | | −3 | |
x'= |
| *(3−5)+5= |
| *(−2)+5=3+5=8 |
| | 2 | | 2 | |
| | −3 | | −3 | |
y'= |
| *(−4−2)+2= |
| *(−6)+2=9+2=11 |
| | 2 | | 2 | |
(x',y')=(8,11) wsp. punktu po przekształceniu.
23 kwi 20:23
daras: a ja z rysunku znalazłem środek (8,11), w który wbiłem nóżkę cyrkla i zatoczyłem kółeczko o
promieniu 7,5
23 kwi 22:04
Mila:
daras
Problem też polega na tym, że uczniowie nie potrafią geometrycznie przekształcać figur.
23 kwi 22:24