kombinacje
tyu: czy ktoś mi wytłumaczy na tym zadaniu co to jest "zdarzenie przeciwne" − domyślam się, że to
jest przeciwieństwo jakiegoś wyboru, który jest możliwy. Ten dział z definicją
prawdopodobieństwa jeszcze przede mną.
W klasie jest 8 chłopców i 9 dziewcząt. wybieramy 4 osoby. Ile jest możliwych sposobów wyboru
tych czterech osób, tak aby wśród nich był co najmniej jeden chłopiec.
W rozwiązaniu w necie jest napisane:
"d) liczymy zdarzenie przeciwne, czyli aby nie było żadnego chłopaka
Czyli muszę w takim przypadku obliczyć zdarzenie przeciwne, czyli liczę ilość możliwych wyborów
4 elementowych kombinacji ze zbioru tylko dziewcząt. Tylko dlaczego je trzeba liczyć?
W tym zadaniu
https://matematykaszkolna.pl/forum/247652.html też chodziło o wyliczenie
zdarzenia przeciwnego?
23 kwi 23:42
Janek191:
Powinno by tak:
W ten sposób mamy mniej liczenia

bo
24 kwi 00:07
Bogdan:
| | | | 17*16*15*14 | |
|Ω| = | = |
| = 2380 |
| | | 1*2*3*4 | |
********************************************************
| | 9*8*7 | | 8*7 | | 9*8 | | 8*7*6 | | 8*7*6*5 | |
= 8* |
| + |
| * |
| + |
| *9 + |
| *1 = |
| | 1*2*3 | | 1*2 | | 1*2 | | 1*2*3 | | 1*2*3*4 | |
= 2254
| | 2254 | | 161 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 2380 | | 170 | |
*******************************************************
| | | | | | 9*8*7*6 | |
|A'| = | * | = 1* |
| = 126 |
| | | | 1*2*3*4 | |
| | 126 | | 2254 | | 161 | |
P(A) = 1 − |
| = |
| = |
| |
| | 2380 | | 2380 | | 170 | |
*******************************************************
W którym przypadku jest mniej obliczeń? Licząc |A| czy |A'|?
24 kwi 00:07
daras: co najmniej czyli JEDEN DWÓCH, TRZECH lub CZTERECH chłopaków
ale po co tyle liczyć skoro mozna policzyć zdarzenie przeciwne= ŻADNEGO czyli ZERO chłopa,
prawda, że proste

no ale to jeszcze wszystko przed tobą...
24 kwi 00:08
daras: o widzisz , masz az trzech chłopów i którego tu wybrac ?
24 kwi 00:08
tyu: dziękuję Wam za to, że udzieliliście mi odpowiedzi. Zaraz to przeczytam i spróbuję zrozumieć,
bo na pierwszy rzut oka, nie za bardzo to rozumiem.
24 kwi 09:16
tyu: rozumiem ten sposób z liczeniem IΩI=2380 i IAI=2254, który zamieścił Bogdan zaraz pod tabelką.
Ale nadal nie wiem o co chodzi z tym
| | 161 | |
P(A)= |
| , ale to chyba są zagadnienia z dalszych działów prawdopodobieństwa |
| | 170 | |
Dziękuję za pomoc
24 kwi 09:48
qwark: nie przejmuj się tym za bardzo
na szczęście nie wszyscy muszą wszystko zrozumieć
24 kwi 09:54