ciągi. Trzy liczby x,y,z w podanej kolejnośc..
rusalka: Trzy liczby x,y,z w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.Suma tych liczb jest równa 30
.Jeżeli każdą z liczb x i z zmniejszymy o 5, a y o 6, to otrzymane liczby będą trzeba
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego .Wyznacz ciąg arytmetyczny x,y,z
23 kwi 17:48
Vbnmvcv:
12 sty 19:51
Vbnmvcv:
12 sty 19:51
Jolanta: x+y+z=30
Wzór na środkowy wyraz w ciągu arytmetycznym
2x+x+z+2z=60
3x+3z=60 /:3
x+z=20
x=20−z
ciąg geometryczny
| | x+z | |
x−5, y−6 ,z−5. y= |
| . x=20−z |
| | 2 | |
Korzystam ze wzoru na srodkowy wyraz w ciągu geometrycznym
(y−6)
2=(x−5)(z−5)
| | x+z | |
( |
| −6)2=(20−z−5)(z−5) |
| | 2 | |
(10−6)
2=15z−75−z
2+5z
16=−z
2+20z−75}
z
2−20z+91=0
Δ=(−20)
2−4*1*91=400−364=36 o{∆}=6
| | 20−6 | |
z1= |
| =2. x1=20−2=18. y1=10. ciag arytmetyczny 2, |
| | 2*1 | |
10 ,18
| | 20+6 | |
z2= |
| =13. x2=20−13=7. y1=10. ciag arytmetyczny |
| | 2 | |
7, 10 ,13
Z pierwszgo nie wyjdzie ciąg geometryczny
Odp 7,10,13
12 sty 21:11
Eta:
Można tak: x= a−r, y=a z=a=r
a−r,a,a+r −− c. arytm i a−r+a+a+r=30 ⇒ a=10
mamy ciąg aryt. : 10−r,10,10+r
to geom; 5−r,4,5+r ⇒ 16=25−r
2 ⇒ r=3 lub r= −3
dla r=3 c. arytm :
7,10,13 to c. geo: 2,4,8
dla r=−3 c. arytm :
13,10,7 to c. geo : 8,4,2
Pozdrawiam
12 sty 21:53
Eta:
Sorry
miało być:
z=a+r
12 sty 21:56
Jolanta: 🙂 cha to poszłam najbardziej okrężna droga
12 sty 22:06
.:
bo poszłaś ogólnym rozwiązaniem, zamiast się dostosować do wartości podanych w treści.
12 sty 22:39
mp3:
| | 20−6 | |
z1= |
| = 7 a nie 2  |
| | 2*1 | |
12 sty 23:32
Jolanta: Oczywiście 🙂 Nie powinno się pisać w podróży Nie dość ,że najdluzsza droga to z bledami
12 sty 23:54