prawdopodobieństwo
sierra: witam czy mam to dobrze? Ze zbioru liczb Z = {0,1,2,3,...,2012} losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wylosujemy liczbę podzielną przez 13 lub przez 5
IΩI=2013
Liczb podzielnych przez 5 jest
2010:5 = 402
Liczb podzielnych przez 13 jest
2002:13 =154
Liczb podzielnych przez 65 jest
1950:65 =30
P(A) = 526/2013
23 kwi 12:45
PW: Na pewno podzielnych przez 5 jest 402?
23 kwi 12:57
sierra: jesli dodamy 0 to bedzie 403, ale to dla mnie to nadal zbyt abstrakcyjne zeby pamietac o tym w
zadaniu
a reszta jest dobrze?
23 kwi 13:00
sierra: aha do kazdego musze dodać +1 bo 0 dzieli sie przez kazda liczbe?
2010:5 +1 = 402
2002:13+1 =154
1950:65+1 =30
?
23 kwi 13:02
PW: We wszystkich wypadkach trzeba to zero dołączyć (powiększyć o 1 liczność każdego ze zbiorów).
Jeżeli chcesz dostać pełną liczbę punktów, to trzeba wyjaśnić, że
P(A∪B) = P(A) + P(B)− P(A∩B)
− wyraźnie powołać się na definicję prawdopodobieństwa.
23 kwi 13:06
sierra: ok ale kiedy mam się powołać na tę definicję?
23 kwi 13:08
PW: Dzieląc np. 2010 przez 5 dzielisz zbiór liczb od 1 do 2010 na pięcioelementowe podzbiory, w
których jest po jednej liczbie podzielnej przez 5. Zero nie było liczone w ten sposób, a jest
też podzielne przez 5, więc liczb podzielnych przez 5 jest 402+1 = 403.
23 kwi 13:09
PW: A na definicję trzeba się powołać na samym początku rozwiązania. Jest to zadanie o sumie dwóch
zbiorów − jeden zbiór liczb podzielnych przez 5, drugi − podzielnych przez 13 (oznaczyłem je
symbolami A i B). To jest pierwsza i najważniejsza myśl zadania − stosuję "wzór na
prawdopodobieństwo sumy dwóch zdarzeń", czyli jeden z warunków definicji prawdopodobieństwa.
23 kwi 13:12
sierra: bardzo dobrze mi to wytłumaczyłeś, ale nie rozumiem co podzielności przez jakąś liczbę ma
P(A∪B) = P(A) + P(B)− P(A∩B) ?
23 kwi 13:12
sierra: już wiem co miałeś na myśli.
dziękuję
23 kwi 13:15
J: To nie ma związku z podzielnoscia ... To jest ogolny wzor na sume zdarzeń A i B , jesli
zdarzenia te nie wykluczają sie nawzajem ... Jesli się wykluczają to wtedy P(A∩B) = 0 i
P(A∪B) = P(A) + P(B)
23 kwi 13:15